Aproape 30 de cete din Ţara Făgăraşului au venit astăzi la Făgăraş la festivalul tradiţional la cetelor


  • Făgăraşul a îmbrăcat straie populare de sărbătoarea Sfântului Ioan. Astăzi, la Catedrala care poartă acest hram, şi-au dat întâlnire cetaşii din toate colţurile Ţării Făgăraşului, care au venit costumaţi cu veşmintele specifice satelor de provenienţă şi avându-le alături de fetele cu care au intrat în ceată. Au strigat câte o ultimă colindă de la balcoanele Catedralei, iar printre ascultători, pe lângă făgărăşenii care au participat la slujbă, s-au aflat primarii şi preoţii comunelor, dar și primarul Făgăraşului, Gheorghe Sucaciu, gazda acestui impresionant eveniment.

O tradiție care se repetă de 16 ani la Făgăraș a avut loc și astăzi, de ziua Sfântului Ion, la Catedrala Ortodoxă din municipiu, cea care poartă hramul Sfântului Ioan Botezătorul. În fiecare an, în această zi, cetele de feciori din toată Țara Făgărașului se adună pentru un ultim colind, dar și pentru o impresionantă paradă a costumului popular.

De această dată, prezente la eveniment au fost aproape 30 de cete din Țara Făgărașului (feciori care sunt însoțiți de fetele din sat), care au colindat și în acest an, după doi ani de pauză, în incinta Catadralei Ortodoxe, iar apoi au plecat într-o paradă a portului popular pe promenada din jurul Cetății Făgăraș.

În Ţara Făgăraşului, obiceiurile şi tradiţiile din perioada sărbătorilor de iarnă sunt păstrate din moşi-strămoşi. Cel mai cunoscut obicei popular este Ceata de feciori, considerat a fi cel mai vechi şi bine păstrat obicei din zonă, atestat documentar în anul 1765.

Primarul Făgăraşului, Gheorghe Sucaciu, gazda evenimentului:

Viceprimarul cu atribuţii de primar al comunei Comăna, Roşală Flaviu Mihai:

 

,,Am venit la Festival cu ceata din Voivodenii Mici, 6 feciori și 6 fete. Cu drag participăm de fiecare dată la Festivalul Cetelor de Feciori, este un eveniment frumos, istoric. Toate cetele din zona Făgărașului se unesc aici, la Făgăraș. Este, cu siguranță, un aer de speranță, dar și de sărbătoare”, a spus primarul comunei Voila, Gheorghe Osalciuc.

Ceata de Feciori se constituie în seara de Sfântul Nicolae şi se desface la Sfântul Ioan, prilej cu care în oraşul nostru se organizează Festivalul Cetelor de Feciori din Ţara Făgăraşului. Această manifestare încheie practic seria de obiceiuri şi tradiţii specifice perioadei sărbătorilor de iarnă. Sărbătoarea adună anual 30-40 de cete, însoţite de regulă de primarul sau preotul din localitate. În această zi flăcăii sunt îmbrăcaţi în straie populare, accesorizate cu căciula cu vâstră şi banda tricoloră. Le au la braţ pe fetele cu care au intrat în ceată, şi ele purtătoare de costume tradiţionale.

Fiecare ceată colindă în Catedrala de la Făgăraş cântarea tradiţională a satului din care provine. Festivalul Cetelor de Feciori a ajuns anul acesta la a XV-a ediţie. Părintele spiritual al Festivalului este Mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurenţiu Streza. Prima ediţie s-a organizat pe vremea când protopopul Făgăraşului era părintele Ioan Ciocan, slujitor al Catedralei Ortodoxe ,,Sfântul Ioan Botezătorul”. Obiceiul colindatului de ceată bărbătească a fost inclus pe lista patrimoniului imaterial mondial UNESCO, în luna decembrie 2013.

cete 2024

 

 

ceata din Veneția de Jos, împreună cu primarul comunei Părău, Ovidiu Ovesea

Daniel Dâmboiu, primar comuna Hârseni

Gheorghe Osalciuc, primar comuna Voila

 

 

 

Acest festival s-a derulat neîntrerupt vreo 14 ani, până la izbucnirea pandemiei. A fost reluat anul trecut, la ediţia cu nr. 15, iar anul acesta a bifat ediţia a 16-a.

 

(Cristina Cornilă, Alina Roman)
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.