Aşa festival să tot fie! MEDFEST a avut succes încă din prima seară


Atâţia cavaleri şi domniţe laolaltă, câţi am văzut în această seară, n-a mai avut Făgăraşul nici în perioada lui de glorie medievală, când Cetatea-i era casă pentru nobili, principi şi domnitori care, astăzi, apar în cărţile de istorie.

Festivalul medieval MEDFEST, care a început vineri şi va continua până duminică, a strâns ordine cavalereşti, maeştri ai armelor, domniţe suave, cavaleri în armură sau mantii, artişti muzicali pe zona medievală, actori etc.

Cu o cetate medievală renovată, nu se putea ca Făgărașul să nu aibă și propriul festival medieval. Potrivit Elenei Băjenaru, directorul Muzeului ,,Valer Literat”, la festival iau parte 5 ordine cavalerești, care însumează 125 de cavaleri, şi 3 trupe de teatru. Sunt două ordine cavalerești din Mediaș, două din Târgu Mureș și unul din Sebeș.

În prima seară, în Cetate şi în jurul ei au fost întinse tabere, s-au auzit concerte, au fost demonstraţii de luptă, ateliere interactive cu publicul, dueluri, jocuri cu foc.

,,Eu reprezint Ordinul Cavalerilor Lupi şi astăzi am început frumosul periplu la dumneavoastră acasă. Noi aparţinem Asociaţiei Culturale ,,Teatrul Scena”, venim din Târgu Mureş, în a cărui cetate avem un bastion unde funcţionăm de aproape două decenii şi, iată că, alături de teatru, şi-a găsit locul şi această formaţiune medievală. Ordinul Cavalerilor Lupi împlineşte anul acesta 19 ani de la înfiinţare”,  spune Liviu Pancu, actor şi regizor la Teatrul Naţional din Târgu Mureş.

Liviu Pancu – Ordinul Cavalerilor Lupi

Pe mantia sa, actorul poartă o cruce roşie vizibilă, un simbol al cavalerilor templieri. ,,Funcţionam ca ordin de 11 ani deja, când am primit un telefon de la cavalerii templieri din Franţa şi am fost recunoscuţi de către ei. Deci, pot să vă spun că purtăm însemnele cavalerilor templieri cu acte-n regulă”, completează acesta.

La o altă tabără întâlnim meşteri medievali. ,,Eu fac podoabe din sârmă de cupru şi alamă şi fac parte din Ordinul Paladinilor de Terra Medies. În viaţa de zi cu zi am încercat mai multe profesii, am fost croitor, bijutier, am făcut o şcoală de asistent medical, dar tot în domeniul acesta cu iz medieval mă regăsesc mai bine”, spune Dan Ţurcă, în timp ce suceşte o sârmă de cupru care în scurt timp avea să-şi schimbe înfăţişarea în inel.

Dan Ţurca – Ordinul Paladinilor de Terra Medies

Tot de la Mediaş, din acelaşi ordin, este şi doamna de lângă el, preocupată cu alte obiecte artizanale de-ale vremurilor apuse. ,,Eu şi cu soţul meu am înfiinţat Ordinul Paladinilor în anul 2010. Astăzi numără 27 de membri, femei, bărbaţi şi chiar şi copii de la 12 ani în sus. Dacă cineva vrea să intre în ordin trebuie să fie pasionat de latura aceasta medievală, să îi placă ceea ce facem, să fie aplecat spre istorie, să fie îndemânatic, harnic, curajos. Băieţii învaţă să lupte cu arme, fetele învaţă să danseze, să fie delicate. Ne vedem pentru repetiţii cam o dată la două săptămâni, pentru că, deşi membrii ordinului sunt în general din Mediaş la origini, unii nu locuiesc în localitate, cum ar fi de exemplu studenţii care învaţă la Cluj, la Târgu Mureş. Facem programe interactive cu publicul, învăţăm oamenii să tragă cu arcul, să mânuiască o sabie, avem dansuri medievale şi facem spectacole pirotehnice”, a declarat Maria Luca.

 

Maria Luca – Ordinul Paladinilor de Terra Medies

Făgărășenii pasionați de astfel de evenimente obișnuiau să meargă la Sighișoara, la Hunedoara sau la Târgu Mureș pentru a lua parte la festivaluri cu specific medieval. Anul acesta au propriul festival la Cetatea Făgăraș, o cetate care a trecut timp de doi ani prin renovări majore.

Din întregul proiect de restaurare a Cetății, a mai rămas de executat podul din stejar de la intrarea principală. O parte a podului principal va fi ridicătoare. Lucrările de restaurare au durat 2 ani și au costat aproximativ 6,5 milioane de euro. Cetatea Făgăraș va fi singura din România care va avea un pod ce se va ridica deasupra șanțului de apărare.

MEDFEST este un eveniment care a avut rezonanţă de la începuturile promovării sale. Localnicii, dar şi turişti străini de Făgăraş, l-au aşteptat cu interes, dovadă stând numărul mare de făgărăşeni şi vizitatori care au participat la deschiderea sa. La ora 18.00 a debutat cu o paradă a cavelerilor şi domniţelor, care au ieşit din Cetate, au făcut o buclă prin centrul oraşului şi au revenit între zidurile fortificaţiei. Mâine este o altă zi de festival medieval la Cetate, la care poate lua partea în mod gratuit absolut toată lumea.

 

(Cristina Cornilă)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.