Astăzi începe Postul Crăciunului


În acest an, Postul Crăciunului sau Postul Nașterii Mântuitorului începe marți, 15 noiembrie, și se încheie în 24 decembrie.

În cele 40 de zile de post până la Nașterea Domnului se obisnuiește ca toți credincioșii să nu consume carne, brânză și ouă, în timp ce lunea, miercurea și vinerea se consuma mâncare fără ulei (de exemplu, cartofii fondanți) și fără vin. În zilele de marți și joi se face dezlegare la untdelemn și vin. Mai mult, sâmbetele și duminicile, până pe 18 decembrie inclusiv se dezleagă de untdelemn, pește și vin.

 

 

 

Foto: calendarul dezlegărilor din postul Crăciunului, 2022
Cea mai aspră zi de postire pentru sărbătoarea Crăciunului este ajunul Naşterii Domnului, pe 24 decembrie.
Conform rânduielilor bisericești, postul este văzut drept o abținere de la alimentele de origine animală, dar și de la gândurile și faptele rele, având în vedere că postul trebuie să fie atât fizic, cât și spiritual.

Astfel, Biserica Ortodoxă amintește că pentru a fi ținut corect, postul trebuie să fie atât trupesc, cât și sufletesc, între cele două existând o legătură foarte puternică.

De ce se ține post? Oamenii obișnuiesc să țină post în mai multe zile din an pentru a se pregăti pentru sărbătorile importante, pentru a putea fi iertați de păcate și a se putea împărtăși cu Trupul și Sângele Domnului.

Durata Postului Crăciunului a fost stabilită în anul 1166, la Sinodul de la Constantinopol.

 

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.