Și în orașul Victoria a avut loc bugetarea participativă, iar marți, 28 septembrie, a fost ultima zi în care victorenii au putut vota proiectele preferate.
Ride Sharing Victoria – Trotinete electrice, a întrunit cel mai mare număr de voturi și, prin urmare, va fi implentat de primărie. ,,Marți, 28.09.2021, s-a încheiat votul pentru proiectele din cadrul Bugetarii Participative Orașul Victoria ediția 2021. Felicitări inițiatorului Andrei Ulmet pentru proiectul câștigător RIDE SHARING VICTORIA – Trotinete Electrice, acest proiect a reușit sa obțină cel mai mare număr de voturi și va fi implementat. Felicitări și inițiatorilor celor doua proiecte aflate pe locul II, Adriana Ciornei și Iulia Suciu, vă mulțumim pentru proiectele frumoase depuse și pentru spiritul civic de care au dat dovadă. Multe mulțumiri și celor 311 cetățeni care au votat aceste proiecte”, au scris reprezentanții Pirmăriei Victoria pe o rețea de socializare.
Pentru prima dată în orașul Victoria a avut loc bugetarea participativă, iar cetățenii au avut posibilitatea să decidă cum va fi cheltuită o parte din bugetul local. Bugetul participativ permite cetăţenilor să se implice în luarea deciziilor privind dezvoltarea localităţii lor. Primăria alocă o parte din bugetul anual realizării propunerilor venite de la oameni. Punctul culminant este votul popular pentru selectarea propunerilor cetăţenilor care vor fi realizate de autoritățile locale.
Bugetarea participativă nu este o noutate în lume, aceasta a fost adoptată în anul 1989 în Brazilia, în ultimii 15 ani extinzându-se şi în Europa. Funcţionează în peste 1.500 de oraşe din întreaga lume, dintre care aproximativ o sută de oraşe în care este implementat bugetul participativ pot fi găsite în România (de ex., Cluj, Sibiu, Braşov, Făgăraş). În Făgăraş, de 3 ani există buget participativ.