„Ce ai lua cu tine, dacă ar fi să pleci?“


arca„Ce ai lua cu tine, dacă ar fi să pleci?“ este tema unui proiect, la care lucrează cu mult drag mai mulți copii, tineri, dar și vârstnici din Făgăraș și Țara Făgărașului.

Asociația Jugendzentrum Seligstadt, în colaborare cu Biserica Evanghelică, Fundația Culturală „Negru Vodă“ și Primăria Făgăraș prezintă proiectul Arca Noastră. Este vorba despre un proiect de pedagogie a artei în spațiul public. Artistul Edin Bajric, originar din Bosnia, împreună cu oameni de toate vârstele din Țara Făgărașului, va încărca o arcă – ridicată în centrul orașului, în părculeț, timp de o săptămână, cu idei, imagini, cuvinte și desene.

atelier arca2Am invitat un artist, originar din Bosnia, Adin Bajric. El a fost nevoit, atunci când era copil, să plece din Bosnia, din cauza războiului. Ca și artist, și-a dedicat multe dintre lucrări acestei teme – ce ai putea lua cu tine, dacă vei fi nevoit să pleci din țară? Cam aceasta este și tema proiectului nostru. În acest sens, am invitat elevii, tinerii, dar și cei de vârsta a treia, să aștearnă pe hârtie ceea ce cred ei că ar putea lua cu ei dacă ar fi nevoiți să își părăsească țara. Tema proiectului este Arca lui Noe, am și construit-o, în părculețul din centrul orașului, este un obiect din lemn. Cu ajutorul celor implicați, dorim să umplem această arcă cu ceea ce cred ei că le-ar folosi dacă ar pleca. În acest sens organizăm mai multe ateliere, tinerii fie pictează, fie desenează, fie scriu. Iar la sfârșit totul se va transforma într-o expoziție, pe care sperăm să o arătăm întregii comunități“, ne-a spus Cornelia Hemmann, de la Biserica Evanghelică.

atelier arcaAm primit invitația de a participa la acest proiect cu mare drag. Ni s-a părut foarte interesant ca acești copii să aibă puterea să își exprime sentimentele în culori și în desene, pentru o temă de suflet: Ce ai lua cu tine, dac ar fi să pleci undeva? Copiii sunt foarte creativi și au foarte multe idei, lucrările lor sunt ample și reprezintă tot ceea ce ne-am putea gândi, de la lucruri materiale, la sentimente și trăiri. Ceea ce face ca acest proiect să fie unul foarte frumos și complex, totodată“, ne-a spus Raluca Muntenuș, profesor de limba engleză la Școala Gimnazială „Ovid Densușianu“.

Vernisajul expoziției va avea loc joi, 22 martie, de la ora 12.00. Însă atelierul va fi deschis în centrul orașului duminică, 18 martie, între orele 14.00 – 17.00.

(A.R.)
One thought on “„Ce ai lua cu tine, dacă ar fi să pleci?“

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.