Pentru că avem multe de spus!

.

Cei care nu pot ieşi la pensie îşi pot cumpăra ani de muncă


  • Românii vor avea din nou posibilitatea de a-şi cumpăra vechime la pensie în limita a şase ani, în cazul în care nu au contribuit suficient în sistemul public.

Prevederea amintită şi pe care mulţi români o aşteptau apare într-un proiect de ordonanţă de urgenţă pregătit de Ministerul Muncii. Plata contribuţiei de asigurări sociale se va realiza într-o singură tranşă sau eşalonat, în tranşe lunare, până la data de 1 septembrie 2021.

Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în ţară, în statele membre UE sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaţionale în domeniul securităţii sociale”, se arată în proiectul de Ordonanță de Urgență pentru modificarea Legii pensiilor publice.

Cine poate beneficia de noua lege

Noua lege se aplică persoanelor care nu sunt pensionare, care pot efectua plata contribuţiilor de asigurări sociale pentru o perioadă de cel mult şase luni şi care, în momentul în care contractul va fi încheiat, trebuie să îndeplinească mai multe condiţii.

Care sunt condiţiile pentru cumpărarea vechimii

Printre condiţii, se numără faptul că persoana în cauză nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau în alte sisteme neintegrate acestuia, de altfel persoana trebuie să nu fi avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii şi la data încheierii contractului de asigurare socială să nu fi avut calitatea de pensionar.

Cât trebuie să plătești pentru a cumpăra vechime?

Plata pentru a cumpăra ani de vechime se face după prezentare nivelului salariului minim brut din fiecare an, dar și lună uneori, plus contribuția pentru pensia care se plătea atunci. Un tabel efectuat de adevărul.ro, arată că o persoană care vrea să completeze stagiul de vechime în perioada 2013 – 2018, va trebui să plătească suma de 23.2000,46 lei. De astfel, ca procent cota de contribuții a ajuns până la 5.700 lei/an în anul 2018, aproape dublu față de anul 2013, atunci când era 2.900 de lei. Amintim că plata contribuției de asigurări sociale se poate efectua într-o singură tranșă, sau eșalonat în tranșe lunare, până la data de 1 septembrie 2021.

  • 2011 – 2.516,52 lei/pe an
  • 2012 – 2.629,2 lei/pe an
  • 2013 – 2.895,25 lei/pe an
  • 2014 – 3151,5 lei/pe an
  • 2015 – 3.195,45 lei/pe an
  • 2016 – 3.734,6 lei/pe an
  • 2017 – 4.523,6 lei/pe an
  • 2018 – 5.700 lei/pe an
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.