Centru multifuncțional de sănătate la Victoria sau chiar spital public din nou


În ultimii 10 ani s-a derulat un parteneriat între orașul Victoria și societatea SAM Servicii Avansate Medicale SRL din Sibiu, pentru funcționarea unei clinici medicale în clădirea fostului spital al orașului, închis pe vremea Guvernului Boc. La finalul lunii mai 2021, acest parteneriat încetează, dar orașul nu vă rămâne fără servicii medicale.

Administrația locală din orașul Victoria, prin vocea primarului Camelia Bertea, anunță că face demersuri în trei direcții distincte în vederea continuării activității medicale din această clădire.

,,În primă fază ne dorim acreditarea unui centru multifuncțional de sănătate care să își desfășoare activitatea în acest imobil. Va fi un centru cu personalitate juridică, creat de Primărie, gândit pentru spitalizarea de zi și având un număr de 20 de paturi. Pentru a fi deschis, avem nevoie de un aviz din partea Ministerului Sănătății și de un altul de la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor publice și Administrației. Societatea SAM a înmânat angajaților avizele de concediere la începutul lunii mai, iar aceștia vor mai rămâne în serviciu până la finalul lunii. Ne dorim să continuăm activitatea tot cu personalul acesta și tot cu secțiile acestea, așa că, în funcție de acordul celor două Ministere, vom reîncepe cât de repede posibil. Adică, vrem ca personalul să stea mai puțin de o lună în șomaj, până la întoarcerea la muncă. Am păstrat bani pentru salariile oamenilor pe prima lună, iar apoi, probabil în iulie, vom intra în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. În paralel, vrem să redeschidem spitalul public, așa cum a fost în oraș până în anul 2011. În acest sens, facem un memoriu către prefect, căci stă în atribuțiile lui să facă demersurile mai departe pentru inițierea unei Hotărâri de Guvern. Dacă va ieși Hotărârea și dacă vom avea spital, centrul multifuncțional de sănătate va fi încorporat spitalului. În al treilea rând, mai avem o soluție de rezervă: suntem în contact cu două firme private interesate să desfășoiare activități medicale în orașul nostru”, susține primarul Camelia Bertea.

Activitatea societății SAM Servicii Avansate Medicale SRL din Sibiu a durat 10 ani la Victoria. Conducerea acestei societăți nu a transmis Consiliului Local Victoria o solicitare de prelungire a contractului. Între părți s-au purtat mai multe discuții despre posibilitatea prelungirii, începând din luna ianuarie și până de curând.

,,Ne-am deplasat la discuții, în clădirea spitalului, 10 persoane din partea orașului Victoria, respectiv eu, administratorul public și 8 consilieri locali. În alte dăți am mai discutat cu domnul Ioan Rotaru în prezența viceprimarului. Au mai fost separat să discute cu dânsul și consilierii locali. I-am propus acestuia mai multe variante de a rămâne împreună: fie să facem un centru medical hibrid, privat – public; fie să încercăm să redeschidem spitalul public și să rămână dl. Rotaru drept manager. Acesta nu s-a arătat încântat de variante, dar nici nu a făcut o solicitare de prelungire către Consiliul Local, cu condițiile sale. Susține că a investit în clădirea spitalului în acești ani suma de 100.000 de euro, iar în aparatură alți 150.000 de euro. Noi am comandat o expertiză, iar, dacă se va dovedi în mod real că societatea a avut un aport mai mare ca al orașului la acest parteneriat, probabil vom cumpăra din aparatura respectivă. În 2015 a mai avut loc o expertiză similară și s-a constatat că aportul societății a fost mai mare ca al orașului cu 25.000 de euro. Însă acum, pretențiile domnului Rotaru sunt de 250.000 de euro, de aceea așteptăm să vedem ce spune expertul”, explică primarul.

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.