Comunei Comăna nu i-a fost aprobată întreaga sumă de care are nevoie ca să execute lucrarea de canalizare în două sate, dar se va descurca pentru o veme cu finanțarea pe care a primit-o, urmând ca, în paralel cu lucrările, autoritățile locale să mai atragă fonduri prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
,,Am făcut proiectul și studiul de fezabilitate pentru canalizare pentru satele Comăna de Jos și Comăna de Sus și le-am depus pe programul ,,Anghel Saligny”. Valoarea proiectului era de 6 milioane de euro. Ni s-a aprobat proiectul, dar nu cu toată suma. Ne-au dat 2,2 milioane de euro. Vom începe să facem stația de epurare la Comăna de Jos, în afara satului și în apropierea Oltului, iar după aceea cu banii aprobați probabil vom reuși să facem în jur de 80%-90% din canalizarea de la Comăna de Jos. Ca să fie și funcțională partea de canalizare pe care o facem, nu ne vom extinde cu conductele peste tot locul, ca să nu mai putem termina. Facem pe bucăți și îi dăm drumul pe bucăți.”, a precizat primarul Viorel Grusea.
Pentru diferența de bani necesară pentru întreaga lucrare de canalizare, Primăria Comăna a anunțat că va mai depune un proiect pe PNRR.
,,Suma repartizată pentru județ nu a fost suficientă să acopere toate proiectele depuse, de aceea s-a primit mai puțin decât s-a cerut. Eu la un moment dat am zis că, decât să dea la 5 comune câte puțin și să nu-i ajungă nici măcar uneia banii, atunci mai bine să dea la una singură și aceea să își termine proiectul. La lucrările de canalizare normativele la stațiile de epurare se tot schimbă și nu mai sunt valabile peste câțiva ani, iar, în ce privește țevile, dacă le bagi în pământ și rămân acolo, bagi banii degeaba în pământ.”, a adăugat edilul.
Comuna Comăna a depus proiectul de canalizare la două surse de finanțare, neștiind de unde va primi banii: în cadrul programului ,,Anghel Saligny” și la Compania Națională de Investiții (CNI). După ce s-a aprobat finanțarea prin ,,Anghel Saligny”, a fost nevoie ca autoritățile locale să facă o documentație de renunțare la finanțarea de la CNI, ca să nu se considere o dublă finanțare. ,,Acum ne-a venit aprobarea că a fost scos proiectul de la CNI și avem termen de un an de zile ca să semnăm contractul de finanțare pentru cele 2,2 milioane de euro. Îl vom semna însă mai repede, imediat ce vom termina documentația pe care o facem ca să vedem cât putem realiza cu banii aceștia din canalizarea de Comăna de Jos, de exemplu stația de epurare și câteva străzi, pe care le și branșăm ca să fie funcționale, căci nu vreau să răscolim peste tot locul și să nu putem terminăm.”, mai spune Viorel Grusea.
(Cristina Cornilă)