Comuna de lângă Făgăraş care plantează de 10 ani puieţi de salcâm, stejar şi frasin


Primăria Şercaia este probabil în topul administraţiilor din ţară la capitolul plantări. În ultimul deceniu nu a fost an în care la Şercaia să nu se planteze puieţi. Nici anul acesta nu face excepţie: 7.000 de salcâmi vor fi plantaţi în prima săptămână din aprilie, iar alţi 40.000 de salcâmi sunt pe punctul de a fi achiziţionaţi.Sercaia plantari

,,În 6 aprilie am stabilit zi de plantare. Vom primi 7.000 de puieţi de salcâm de la Prefectura Braşov, pe care îi vom planta cu localnicii şi voluntarii din comună, în prezenţa reprezentanţilor Prefecturii. Ca în fiecare an, zonele alese pentru micile împăduriri sunt cele neproductive, de regulă pe marginea apei, respectiv Pârâul Şinca. Am mai vrea – şi sper să şi reuşim – să achiziţionăm alţi 40.000 de puieţi, tot de salcâm, de la Satu Mare”, a declarat Cristinel Paltin, primarul comunei Şercaia.

De 10 ani această primărie tot plantează. Salcâmi în special, dar au fost şi ani în care s-au cumpărat stejari şi frasini. Media anuală este de 40.000 de puieţi. Însă s-a întâmplat ca în acelaşi an să fie plantaţi şi 80.000 de puieţi.

,,Pot să aproximez că în aceşti 10 ani am plantat cam 400.000 de pomi. De regulă procentul de prindere este de peste 90%, excepţie făcând anul trecut, când nu am avut o rată de prindere bună, probabil din cauza calităţii puieţilor. Aşa că anul acesta facem practic o completare a zonelor în care nu s-au prins cei plantaţi în 2018”, explică edilul.

Potrivit primarului Paltin, salcâmul poate să ajungă la exploatabilitate peste 35 de ani de la plantare, în vreme ce stejarul abia peste 60-70 de ani.

(Cristina Cornilă)

Foto: arhivă




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.