Comuna Şercaia: stadiul lucrărilor de apă şi canal în toate cele 3 sate


Comuna Şercaia este una dintre puţinele unităţi administrativ-teritoriale din zonă care va avea în toate satele apă şi canalizare. În Şercaia lucrările s-au executat în urmă cu câţiva ani, iar acum se fac extinderi. În Hălmeag se execută la această oră branşamentele la case. Pentru Vad există finanţarea, iar după ce va fi modificat proiectul iniţial, se va deschide şantierul.

Şercaia

Şercaia

În sediul comunei, Şercaia, lucrările la alimentarea cu apă au debutat cu circa 8 ani în urmă, iar în toamna lui 2014 au început branşările la locuinţele cetăţenilor. În prezent în sat mai sunt două proiecte de extindere a reţelelor, finanţate în cadrul programului PNDL 1 – unul pentru apă, altul pentru canal – care însumează 7,4 milioane de lei. Acestea vin în completarea lucrării iniţiale, care însemna circa 70% din localitate.

,,Extinderile se fac în toată zona de peste vale, adică ieşirea din sat spre Hălmeag, zona cimitirului, strada Văii şi la blocuri. De asemenea, mai facem extinderi de reţea la ieşirea din sat înspre Părău, pe strada Inului şi la câteva case izolate”, a explicat edilul Cristinel Paltin.

Cristinel Paltin - primar Sercaia

Cristinel Paltin – primar Sercaia

După sediul de comună, autorităţile au început lucrările la satul Hălmeag, pentru care a fost necesară o străpungere pe sub râul Olt, menită să găzduiască o țeavă cu apă pentru alimentarea caselor hălmăgenilor. Astfel, printr-o conductă de înaltă presiune montată pe sub Olt a fost introdusă o altă țeavă – aceea prin care va curge apa. S-a realizat pe orizontala Oltului, în zona în care se varsă Topliţa în Olt. Apa pentru Hălmeag va fi preluată din reţeaua de apă a localităţii Şercaia.

,,La Hălmeag ne aflăm în faza branşărilor locuinţelor. Am executat peste 100 de branşări, mai sunt necesare alte 190. Când le terminăm, întocmim actele pentru recepţia lucrării. Alimentarea de la Hălmeag se realizează pe un proiect în cadrul Administraţiei Fondului pentru medie, în valoare de 5,7 milioane de lei”, a precizat primarul Paltin.

Vadul este cel de-al treilea şi ultimul sat din comuna Şercaia în care se introduce alimentarea cu apă potabilă şi reţeaua de canal. La Vad autorităţile locale au avut, însă, o mare surpriză să constate că în subsolul localităţii nu sunt suficiente izvoare pentru extracţia apei.

,,Cu acest proiect am intrat în lucru în toamnă. Am forat în zona grajdurilor, acolo unde ştiam că există câteva izvoare. Din păcate, cantitatea de apă este insuficientă. Măsurătorile au indicat că putem extrage de acolo 0,03 litri pe secundă, ceea nu corespunde pentru alimentarea întregului sat. Cantitatea este infimă”, a precizat primarul Paltin. Soluţia este aducerea apei din Şercaia: ,,o să mai facem un foraj în Şercaia şi o să ducem de aici apa până la Vad prin conducte. Vorbim de o distanţă de circa 6 km de conducte. Dar acest lucru ne va ţine o vreme pe loc, căci impune să modificăm proiectul şi să reluăm toate avizele”.

(Cristina Cornilă)
One thought on “Comuna Şercaia: stadiul lucrărilor de apă şi canal în toate cele 3 sate

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.