Covid-ul nu a prea închis firme la Făgăraș. Dar a trimis oameni în șomaj tehnic


Epidemia de coronavirus a lăsat urmări în ce privește activitățile economice din Țara Făgărașului. Dar nu sunt urmări alarmante, consideră Gabriel Vâju, președintele Camerei de Comerț și Industrie Făgăraș (CCI). Afacerile nu s-au închis, însă și-au suspendat activitatea în ultimele două luni.

,,La nivel de țară cele mai multe urmări s-au înregistrat, cum era și firesc, în activitatea firmelor din București. Brașovul este pe locul II în clasament. Aceasta este vestea proastă. Vestea bună este că societățile nu au fost radiate sau dizolvate, cel puțin în județul nostru, ci doar cu activitatea suspendată, care presupune trimiterea angajaților în șomaj tehnic. Este adevărat că pentru procedurile de radiere/dizolvare se achită niște taxe și poate fi și acesta un motiv pentru care încă nu s-a ajuns acolo, dar cel mai probabil oamenii au sperat că își vor relua activitatea și au preferat doar suspendarea”, explică Gabriel Vâju.

Potrivit sursei citate, închiderea definitivă a firmelor, în județul nostru în general și în Țara Făgărașului în special, nu a ajuns la o cifră alarmantă în perioada epidemiei. Nu au fost dizolvate ori radiate mai multe afaceri ca într-o perioadă de timp similară anterioară epidemiei. Din contră, chiar s-au înregistrat noi SRL-uri.

Însă, suspendarea afacerilor și trimiterea oamenilor în șomaj tehnic a însemnat într-adevăr reducerea cifrelor de afaceri și pierderi salariale pentru angajați.

Încheierea stării de urgență ar putea crea probleme mai departe în ceea ce privește șomajului tehnic. Practic, statul nu va mai putea susține plata acestor indemnizații după data de 15 mai. Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a declarat la Digi24 că se lucrează acum la o un alt plan pentru a rezolva această situație.

Peste 650 de mii de români beneficiează luna aceasta de șomaj tehnic.

Următoarea tranșă de plată pentru șomajul tehnic se va face în mai, la începutul lunii urmând să fie depuse cererile. Se estimează ca luna viitoare să fie peste 1 milion de angajați în această situație.

 One thought on “Covid-ul nu a prea închis firme la Făgăraș. Dar a trimis oameni în șomaj tehnic

  1. constantin ionescu

    La covrigaria GIGI,patronul, in loc sa trimita angajatii in somaj tehnic,a trimis in SOMAJ. Oare el nu stia ca dupa pandemia asta nu mai poate sa-i reangajeze timp de un an? Sau era singura posibilitate sa scape de ei.RUSINE!

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.