Cu permisul categoria B ar putea fi conduse și motocicletele


Permisul de conducere de categoria B ar putea fi valabil şi pentru motociclete, însă în anumite condiţii. Modificarea din Codul Rutier a fos adoptată, luni, de Senat.

Senatorii au adoptat, luni, 30 octombrie, modificarea din legea care completează OUG 195/2002 (Codul Rutier) şi care prevede posibilitatea ca deţinătorii de permis de conducere de categoria B să poată conduce şi anumite motociclete, în anumite condiţii.

Proiectul de lege iniţial, adoptat de parlamentari, a fost refuzat de preşedintele Klaus Iohannis, astfel că acum s-a întors în Parlament pentru a fi modificat.

Președintele a solicitat reexaminarea legii pentru că ,,este neclar cum anume se va face dovada absolvirii celor 10 ore de pregătire practică şi dacă această dovadă trebuie deţinută fizic şi prezentată în cazul unui control, de fiecare conducător de vehicule, alături de permisul de conducere eliberat”.

Acum, legea a fost modificată şi prevede că şoferii care deţin categoria B pot conduce motociclete cu capacitatea cilindrică maximă de 125 cm cubi, cu condiţia să aibă vârsta minimă de 24 de ani şi o experienţă de cel puţin 3 ani de conducere pentru categoria B. În plus, şoferii trebuie să facă dovada, atunci când sunt opriţi în trafic, printr-o adeverinţă de absolvire a unui curs de pregătire practică.

,,Permisele de conducere eliberate pentru categoria B sunt valabile şi pentru motocicletele cu transmisie automată cu cilindree maximă de 125 cm cubi, cu puterea maximă de 11 kW şi cu un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/kg, categoria A1, cu condiţia ca deţinătorii permiselor să aibă vârsta minimă de 24 de ani împliniţi, o experienţă de cel puţin 3 ani de conducere pentru categoria B de vehicule şi fac dovada, printr-o adeverinţă, că au absolvit un curs de pregătire practică de minimum 15 ore în cadrul unei unităţi autorizate de pregătire a conducătorilor de autovehicule“, se arată într-un articol amendat în urma reexaminării iniţiativei legislative.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.