Cuibul Dragonilor, lucrare unică în țară ca dimensiune, este gata. A fost realizat dintr-un lemn de esență tare


Copiii, locuitorii și chiar trecătorii care ajung la Șinca Nouă întâmplător sau sunt în trecere se minunează de familia de dragoni apărută peste noapte în mijlocul satului. Este o lucrare amplă, executată în lemn de paltin, cu dimensiuni mari: 13 metri lungime și 1,5 metri lățime.

Un sculptor din județul Mureș este ,,tatăl” dragonilor de la Șinca Nouă.

,,Lemnul de paltin este un lemn de esență tare și este destul de greu să lucrezi în el. La fel ca stejarul, frasinul sau nucul, lemnul de paltin este, însă, durabil în timp. Aș fi lucrat mai ușor de exemplu în tei sau în alt lemn de esență moale, dar acestea nu ar fi rezistat la fel de mult, în ani, ca paltinul. Am adus cu mine de acasă 5 drujbe de diferite mărimi și le-am folosit pe toate”, explică Ioan Ungur, autorul lucrării, sculptor din localitatea Nazna, județul Mureș.

Ioan Ungur a lucrat 14 zile singur la această operă, iar în alte 5 zile a fost ajutat de un coleg de breaslă – Gabriel Rizea din Craiova. ,,Cu Gabriel m-am cunoscut în 2017 la un festival al sculptorilor cu drujbă. A fost un real ajutor la lucrarea de la Șinca Nouă”, precizează Ioan Ungur.

Cuibul Dragonilor din comuna Șinca Nouă are 13 metri lungime și 1,5 metri lățime în cea mai groasă parte a sa, adică acolo unde este gura dragonului. Din punct de vedere al dimensiunilor, lucrarea este unică în România. Copiii pot intra și ieși prin orificiile lucrării. De altfel, lucrarea va ajunge într-un parc de joacă pe care îl va amenaja Primăria comunei.

Ioan Ungur – sculptor

Inițial, această lucrare trebuia să fie o columnă a dacilor, dar a ajuns cuib de dragoni dintr-o întâmplare.

,,Am vrut să facem o columnă a dacilor. Așa cum romanii au Columna lui Traian la Roma, am vrut să avem și noi o coumnă a lui Decebal, cu Decebal în vârful ei, ținând un steag de dac în mână. Am căutat un trunchi gros de paltin, l-am adus la Șinca Nouă, știind de la început că avea o scorbură la bază. Însă, abia după ce ne-am apucat de treabă, am văzut că de fapt scorbura urca până în vârfului copacului și era destul de mare, iar marginea trunchiului era destul de subțire pentru a mai putea fi sculptată columna. Așa am ajuns să facem dragonii. Vom face în comună un loc de joacă tematic pentru copii, unde va fi dusă lucrarea. Pe viitor, în acel parc tematic, vor apărea și alte personaje. Iar în privința columnei pot să vă spun că încă nu am renunțat la idee, o să o facem și pe aceea”, a explicat edilul Gheorghe Flucuș.

Gabriel Rizea – sculptor

Tot Ioan Ungur va realiza și columna dacilor atunci când va fi cazul.

Sculptorul are în palmares mai multe lucrări expuse public, cum ar fi de exemplu un bloc statuar de 3 metri și jumătate lungime cu o familie în costum național, cu logoul Moineștilor, expusă în localitatea Moinești din județul Bacău, sau o replică a lui Shrek, celebrul personaj din desene animate, expusă în localitatea Bucium din județul Brașov.

Cât despre Cuibul Dragonilor de la Șinca Nouă, pentru a rezista în timp va avea nevoie de mai multe tratamente cu ulei de in, după care, în funcție de cum vor decide autoritățile locale, va fi lăcuit sau pictat.

A doua zi după ce opera a fost terminată, s-a nimerit ca prin comună să treacă artistul Horia Brenciu. Acesta a povestit cum lupul/balaurul/dragonul (neștiind inițial ce este) i-a atras atenția din mașină în timp ce conducea. Impresionat de mărimea lui, a oprit să îl admire.

 

(text articol: Cristina Cornilă)
 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.