Cum a intrat Făgărașul pe harta producătorilor de componente pentru sistemul de siguranță al mașinilor


Cea mai nouă fabrică de la Făgăraș și-a deschis porțile în ultima lună a anului trecut. Compania Moveos, care deține o unitate de producție pentru industria constructoare de mașini pe Șoseaua Hurezului, produce pe plan local din decembrie 2022. În procesul de recrutare, compania anunță că mai caută aproximativ 40 de candidați pentru anumite funcții specifice, iar până la finalul lunii ianuarie interviurile de angajare se țin la Magazinul Universal din centrul orașului, apoi, din februarie, vor avea loc la fabrică.

Am vizitat fabrica Moveos; aceasta este împărțită în zona de producție și spații de depozitare/încărcare. Zona de producție ocupă două hale mari și este structurată pe linii de producție de patru tipuri diferite, la finalul cărora rezultă patru componente diferite care sunt folosite toate la sistemul de siguranță al unei mașini.

,,În data de 3 decembrie am pornit activitatea în unitatea de la Făgăraș. Transferul echipamentelor nu este încă complet. El se va finaliza concomitent cu completarea echipei, aspect la care lucrează intens colegele noastre de la Centrul de Recrutare Moveos. Toți cei care vor fi angajați de acum încolo vor activa direct la Făgăraș, nu vor mai merge la școlarizare în Brașov. În momentul de față avem aici tot ceea ce este necesar pentru a efectua școlarizarea la nivel local. Avem patru zone de producție diferite, ceea ce înseamnă patru tipuri diferite de școlarizare. În principiu, școlarizarea durează o săptămână pe fiecare proces. Ne dorim ca angajatul să aibă stabilitate pe o singură zonă de producție; el poate fi mutat pe o altă zonă numai cu titlu de excepție, în funcție de nevoi și de comenzi”, explică Andor Tomos, reprezentantul companiei Moveos, în timp ce prezintă fabrica.

Echipa mai are nevoie de încă 40 de colegi

La ora actuală unitatea de producție de la Făgăraș funcționează cu aproximativ 310 angajați, pe trei schimburi. Ținta este de 350 de persoane, iar, în momentul în care această cifră va fi atinsă, pentru o perioadă determinată de timp va fi oprit procesul de recrutare.

În momentul de față se mai fac angajări pentru operatori, manipulanți mărfuri, stivuitoriști, tehnicieni de mentenanță, tehnicieni de asigurare a calității.

,,Începerea activității la Făgăraș și rularea procesului de producție ne-au confirmat faptul că sunt necesare resurse suplimentare pe anumite funcțiuni. Acesta este motivul pentru care pe anumite posturi, pe care le-am declarat a fi închise deja din octombrie 2022, am reînceput să facem recrutări. Ce ne bucură este faptul că, pe aceste funcțiuni, nu a fost nevoie de înlocuiri; toți cei care ni s-au alăturat de la bun început au rămas alături de noi”, spune Andor Tomos.

Pe parcursul lunii ianuarie recrutările se vor desfășura în incinta Magazinului Universal Negoiu (BIG, cum îl știu făgărășenii), în același loc în care s-au efectuat în ultimele luni. Din luna februarie interviurile se vor ține direct la fabrică, pe Șoseaua Hurezului, într-un spațiu dedicat, amenajat în zona porții de intrare.

Toți candidații sunt recrutați pe perioadă nedeterminată, indiferent de funcția pe care o ocupă; nu există contracte de muncă pentru durată determinată.

Programul oficial de lucru este de luni până vineri, deși la debutul activității de la Făgăraș, pentru onorarea comenzilor, s-a lucrat și în zilele de sâmbătă, dar la un nivel mai redus.

70 de milioane de mașini folosesc, într-un an, piesele produse la Făgăraș

Componentele care se produc anual la Făgăraș intră în echivalentul a aproximativ 70 de milioane de mașini. Toate cele patru tipuri de componente sunt destinate industriei constructoare de mașini și fac parte din sistemul de siguranță al mașinilor.

Fabrica de la Făgăraș este finalizată într-un stadiu de 80-90%; mai sunt anumite zone administrative – anexe la zona de producție – la care încă se lucrează.

Angajații fabricii au două pauze în programul zilnic: una de 20 de minute în care iau masa și încă una de 10 minute. Aceștia petrec la locul de muncă 8 ore și jumătate, programul efectiv de lucru pe liniile de producție fiind de 8 ore.

În turul de prezentare a fabricii am trecut, de asemenea, prin sala de mese, prin vestiare și toalete. Mai vizitasem zona cu câteva luni în urmă, când a fost anunțată venirea firmei la Făgăraș. Am recunoscut clădirea prin exterior (fosta fabrică de fulgi), dar interiorul și funcțiunile spațiului au fost transformate foarte mult și inspiră un mediu de lucru curat și modern.

 

(Cristina Cornilă)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
One thought on “Cum a intrat Făgărașul pe harta producătorilor de componente pentru sistemul de siguranță al mașinilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.