Dacă ați fost vreodată la Rucăr, satul de peste Olt din comuna Viștea, cu siguranță ați ajuns să vedeți și cel puțin unul din principalele trei locuri turistice amenajate în ultimii ani. Cel mai probabil ați ajuns la ,,Stejarii din gropil” și pun pariu că n-ați știut că așa se numește locul care oferă o panoramă grozavă asupra satului și a Oltului care șerpuiește agale în jurul său.
Ar mai fi obligatoriu de văzut stâna turistică și panorama de la crucea de lemn.
,,La Rucăr încercăm să facem treptat un concept local de dezvoltare a satului. Unul dintre punctele de atracție din sat este cel numit ,,La Stejarii din gropil” și este cel mai cunoscut. Este un loc de odihnă, nu vrem să îl transformăm în loc de picnic, ca să nu fie blocat, ci să se poată veni și pleca în mod continuu. Comunitatea locală a amenajat acolo o masă mare din stejar, care se află chiar la umbra unui stejar bătrân. Postările cu acest loc au devenit virale pe internet. Este un punct de belvedere, de unde se vede geografia satului, se vede Oltul cum șerpuiește, se vede modul de gospodărire a rucărenilor, se văd terenurle cultivate etc. Pe vremuri, aceasta era o zonă plină cu stejari, nuci și peri pădureți. Era locul unde era scoasă ciurda de porci a satului. Porcii, prin râmăturile lor, au tot făcut gropi și denivelări, de aici și denumirea de ,,Stejarii din gropil”. Zona se află într-un pășunat de vreo 50 de hectare, care fac parte din domeniul public al satului”, explică, pentru Salut Făgăraș, primarul Florin Ioani.
Celebra masă de la umbra setjarului se află la o altitudine de 800 de metri. Se ajunge acolo cu mașina, pe un drum pietruit. Pe anumite porțiuni, drumul are câteva pante mai abrupte.
O panoramă mult mai spectaculoasă se poate întâlni puțin mai sus de acest punct, în locul marcat cu o cruce din lemn. Se află la o altitudine de 900 de metri. ,,De la cruce panorama este și mai grozavă. Se poate vedea de jur împrejur, nu numai înspre Olt, cum este în punctul cu masa. Se văd pădurile de pe Ardeal în spate, se văd munții în față, se vede partea de sat, se vede Oltul. Se văd insulele de pe Olt mult mai bine. Puțini știu că pe aceste insule trăiește cea mai mare familie de castori din Europa. Cei de la National Geographic au făcut un documentar pe tema asta. Seara, se poate vedea cum castorii pleacă de pe insule spre malul Oltului ca să își caute mâncare. Ne-am gândit să facem un punct de observație a castorilor, pentru turiști, undeva în apropierea malului”, a adăugat Florin Ioani.
Un alt obiectiv al Rucărului este stâna turistică, aflată tot în pășunatul comunal, acolo unde ajung în vizită toți oaspeții de seamă ai comunei Viștea.
,,În zonă nu mai există agricultură ca pe vremuri, nu mai există industrie. Încercăm să punem astăzi turismul în locul lor. Rucărul are multe alte peisaje de oferit. Este o minunăție inclusiv drumul, peste dealuri, dintre Rucăr și Gherdeal. Este interesant felul cum se întâlnesc ele: Rucărul, un sat pur românesc, fără nicio familie de sași, și Ghedealul, un sat pur săsesc. Sunt 4 kilometri de drum între aceste sate, iar o parte din drum se parcurge pe la umbra unei păduri. Drumul care aparține de Rucăr este pietruit și am înțeles că va fi pietruit și cel care aparține Ghrdealului”, spune edilul.
În comunitatea de la Rucăr trăiesc în jur de 400 de suflete. Un număr mic de oameni, dar care se compensează cu multe panorame ce ni le oferă satul.
(Cristina Cornilă)