Cum se simt la Cincu militarii străini din grupul de luptă al NATO


Televiziunea națională a filmat în baza de la Cincu, unde s-a stabilit grupul de luptă al NATO, și a stat de vorba cu militarii țărilor aliate dislocați lângă Făgăraș.

„În nicio altă ţară în care am avut misiuni nu am simțit că avem o istorie comună și atât de multe lucruri care ne leagă”. Este mărturia impresionantă a unui militar francez din grupul de lupta al NATO în România, care, de aproximativ patru luni, se antrenează cu soldații români și belgieni în baza de la Cincu și în alte zone din țara noastră.

Pe lângă cele câteva cuvinte pe care le-au învățat deja, în toate exercițiile în care simulează atacuri în orașe și strategii de apărare, militarii străini și români au înțeles că împreună suntem mai puternici.
Locotenent-colonel Adrien: „Pentru mine a fost o experienţă instructivă, nu ştiam nimic despre România şi îmi place mult această ţară, îmi place să fiu aici si să lucrez cu români. E pentru prima dată când, într-o misiune, simt că avem o istoria comună, o cultura comună, aş spune chiar un destin comun cu ţara în care suntem detaşaţi, e foarte diferit de Afganistan sau Africa. E un sentiment foarte special”.
Sublocotenent Ilie Zgaiba , comandant pluton la Batalionul 20 Infanterie Scorpionii Negri Craiova:  „Atmosfera e foarte plăcută, ne simtim bine, sunt foarte amabili, deschiși și cooperarea merge foarte bine, ne adaptăm și ne integrăm. Sunt foarte bine organizati, au bine stabilite activitatile, planuri bine puse la punct, sunt foarte bine organizati. Am desfășurat exerciții, ne-am antrenat în mediul urban, ședințe individuale de tragere”.
Foto: arhivă
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.