De astăzi intrăm în postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel


Durata şi data postului Petru şi Pavel depind în fiecare an de cum pică Paştele. În general, Postul Sf. Petru şi Pavel debutează în ziua de luni după Duminica Tuturor Sfinţilor.

Postul acesta este unul uşor. În fiercare sâmbătă şi duminică este dezlegare la peşte, vin şi untdelemn. În zilele de marţi şi joi este dezlegare la untdelemn şi vin.

În zilele de luni, marţi şi joi este dezlegare la peşte, dar doar dacă este sărbătorit un sfânt cu cruce neagră sau roşie. Dacă sărbătoarea pică miercuri sau vineri, este dezlegare la ulei şi vin.

În 2020, în postul Sf. Petru şi Pavel dezlegarea la peşte pică pe 24 iunie, marţi, atunci când se sărbătoreşte Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul.

Dezlegare la peşte mai este şi duminică, 21 iunie 2020, de Sfântul Mucenic Iulian din Cilicia, dar şi pe 22 iunie, luni, de Sfântul Grigorie Dascălul.

Dezlegare la peşte mai avem pe 28 iunie când se sărbătoreşte Aflarea moaştelor Sfinţilor Mucenici Chir şi Ioan.

Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel sunt sărbătoriţi în fiecare an pe data de 29 iunie.

Înainte de a deveni ucenic al lui Hristos, Sfântul Petru a purtat numele de Simon. El era originar din orașul Betsaida Galileii, care se afla în partea de nord a Țării Sfinte. Petru era pescar, la fel ca și fratele său Andrei. Amândoi au fost mai întâi ucenici ai Sfântului Ioan Botezătorul. Sfântul Petru a propovăduit Evanghelia lui Hristos în Antiohia, Pont, Bitinia, Galatia, Capadocia și la Roma.

Sfântul Pavel se numea Saul înainte de convertirea de pe drumul Damascului. A predicat Evanghelia atât evreilor, cât și păgânilor, de aici numele de “Apostolul neamurilor” și este considerat „primul şi cel mai important teolog al Bisericii primare şi chiar al Bisericii din toate timpurile.”

Ei sunt considerați ocrotitori ai celor aflați în închisori și din cauza că cei ajunși în penitenciare sunt persoane care au greșit față de Dumnezeu, precum au greșit și ei: Petru S-a lepădat de Hristos, iar Pavel i-a prigonit pe creștini.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.