Două volume de poezie, lansate la Cetatea Făgăraș


lansare volume poeziiÎn data de 16 aprilie, în Turnul Thomory al Cetății Făgăraș, a avut loc lansarea de carte a două volume de poezie sacră ale preotului monah de la Sâmbăta de Sus, Alexandru Mihail Niță: ”Cerurile deschise”, ”Hristosfera”, editate în anul 2018.

Biblioteca Municipală ”Octavian Paler” a dat amploare evenimentului, în colaborare cu Muzeul ”Valer Literat”, Liceul Teologic Ortodox ”Sfântul Constantin Brâncoveanu”, Colegiul Național ”Radu Negru”. Moderator al evenimentului, Pr. Prof. dr. Ciprian Valentin Bîlbă, a relevat semnificațiile teologice ale volumelor.

”Poezia fratelui Alexandru Mihail Niță dispune de o imagistică bogată și profundă pentru că icoana liturgică este cea care o inspiră. În lumea de azi, avem posibilitatea să alegem între adevărata fereastră hristosferică, icoana ortodoxă și măruntele ferăstruici prin care să privim nimicnicia și neputința omenească ridicată la rang de civilizație postmodernă. Am aflat cu acest prilej că Dumnezeu nu a murit ci răsuflă prin avântul Duhului Sfânt în clipele de bogăție harică revărsate prin demersul poetic al autorului” (Pr. Prof. dr. Ciprian Valentin Bîlbă, Liceul Teologic Ortodox ”Sfântul Constantin Brâncoveanu).

lansare volume poezii”Deși au trăsături definitorii – versuri de inspirație religioasă, creștină;  fidelitatea față de crezul teologic; vocația estetică, artistică – cele două volume de poezie sacră diferă prin universul liric și mesaj. ”Cerurile deschise” redau tema timpului și a veșniciei. ”Hristosfera” a cărei structură poetică bazată pe antiteză, pune față în față, două lumi, două universuri de viață: lumea ce venerează și năzuiește spre sacru, ce păstrează și valorile morale creștine; lumea care s-a înstrăinat de sacru și cade sub apăsarea păcatului. Viziunea poetică este susținută și prin stilul comunicării: un ton de psalm, elogios întru slăvirea celor sacre și un ton satiric, acuzator ce îndepărtează semenii de Adevăr.(Prof. Liviu Ioani)

”Eul liric este prezent în volumele de față prin propriile neliniști și judecăți de valoare ale poetului, ce găsește puterea de a recurge la pilde sau soluții salvatoare pentru a veni în sprijinul pământenilor tentați de marasmul sărăcăciosului hedonism senzorial: ”Biserica este salvarea/ Slujbele și ascultarea, Iertarea și împăcarea/ Cu toți cei din jurul tău/ Și bunul Dumnezeu (”Dies irae. Ziua mâniei lui Dumnezeu”). Poeziile sunt imnuri închinate credinței prin cinstirea dreptei măsuri a Dumnezeirii hristosferice, dragostea față de aproape, față de noi, nădejdea că în ciuda tuturor vicisitudinilor (războaie, hazarduri naturale sau tehnologice), ”Omul Nou, Creștinul, nu a învins” (”Vremea primenită”). Și iată, o concluzie optimistă, care ne dă curaj, speranță, ne fortifică această speranță este Omul Nou Creștin, omul actual, care așa după cum intuia Andre Malraux, va fi religios în secolul XXI sau nu va mai fi deloc, iar Părintele Mihail, nu numai că întărește această supoziție, dar prin versurile sale, chiar o confirmă” (prof. Nicolae Postolache, Colegiul Național ”Radu Negru”)

lansare volume poezii1”Cărțile fratelui, de fapt, în cazul de față, poetului creștin Alexandru Niță, pot fi asociate cu scrierile evanghelistului Ioan, care în prima parte ne prezintă ”cartea semnelor” în sensul interpretării duhovnicești sau teologice a textului literar, descoperind valențele duhovnicești ale cuvintelor. Ucenicul pe care îl iubea Iisus, a depășit relatarea minunii înmulțirii pâinilor, din cinci pâini și doi pești, săturând 5000 de bărbați, afară de copii și femei și a trecut la interpretarea teologică a minunii, de fapt, semnul minunii” și anume faptul că Hristos este pâinea vieții”. ”Cine mănâncă din pâinea aceasta, viu va fi în veci”. Poezia Părintelui Alexandru ne introduce în sfera transcendentului, relevând noi valențe interpretative și semnificații exprimate prin metafore și epitete, în fond, figuri de stil, procedee literare de exprimare a textului creștin” (Pr. Prof. Dr. Gheorghe Malene, Liceul Liceul Teologic Ortodox ”Sfântul Constantin Brâncoveanu).

”Sensurile spirituale ale poeziilor cuprinse în ”Hristosfera” și ”Cerurile deschise”, urmează un itinerar duhovnicesc către Împărăţia cerurilor”. (Prof. Luciana Șandru, Liceul Liceul Teologic Ortodox ”Sfântul Constantin Brâncoveanu).

Cele două volume, ”Hristosfera” și ”Cerurile deschise”, editate de Părintele Alexandru Mihail Niță, sunt o pledoarie pentru cuvântul-faptă, cuvântul theoforic. În viziunea antropologului mistic, De Chardin, a te situa în hristosferă, semnifică a te desprinde de ego,  În accepțiunea lui, hristosfera deschide câmpul spiritual omega la care acced omul și universul. Poemele înscrise în volumul ”Hristosfera”, sunt eseuri teologice în care autorul pledează pentru un axis moral. Conceptele fundamentale ale moralei creştine: responsabilitate, libertate, rău, păcat, virtute, contemplaţie, sunt transpuse admirabil, de către Părintele Niță, în contextul spiritual de azi. Pentru istoricul religiilor, Mircea Eliade,  ”orice credinţă reflectă experienţa sacrului, şi prin urmare implică noţiunile Fiinţă, Semnificaţie, Adevăr”. Împreună cu Părintele Alexandru Mihail Niță, accedem la plenitudinea noastră ființială. (Prof. Viorica Bica, colaborator Biblioteca Municipală Făgăraș)

”Izvorul vieții” duhovnicești este însăși devenirea noastră întru ființă. Acesta este mesajul pe care ni-l transmite preotul monah Alexandru Mihail Niță în cele două volume de poezie sacră. Prin valorile religioase ”se înalţă arcul de boltă” al existenței noastre. Întru slava Celui de Sus, se deschid Cerurile pentru fiecare dintre noi.  Calea spre Adevărul revelat este deschisă în versurile : ”Cerurile deschise/ Stelele sunt ninse/ De Lumina lină/ Din raza divină/ A Sfintei Slave” (Raluca-Maria Bucur, bibliotecar responsabil, Biblioteca Municipală ”Octavian Paler”)

Cătălin Bădulescu, scriitor, reporter în presa scrisă și televiziune, a pledat în cuvântul său pentru ”nobila fâșie” a Țării Făgărașului care îmbogățește patrimoniul spiritual prin creații singulare.

La încheierea evenimentului, Părintele Alexandru Mihail Niță a anunțat editarea următorului volum, ”Iubirea vrăjmașului”.

Date despre autor: Alexandru Mihail Niță, născut în 1942, în București

Studii : Liceul Iulia Hașdeu, București 1956-1960, Conservatorul de muzică ”Ciprian Porumbescu”, București 1960-1965, secția Pedagogie, Muzicologie. Profesor de vioară la Școala de Muzică din Giurgiu, 1965-1968, apoi la București. Realizator de emisiuni muzicale la TVR și Radio România 1968-1981. A emigrat in SUA pentru reîntregirea familiei în 1984.

Studii în SUA : Doctorat la University of Metaphysics din Los Angeles, cu teza ”The Transcendental Dynamic of the Musical Structures, ” 1996. Urmează calea monahală din Sfântul Munte Athos, la Schitul Prodromu, 2001-2003, apoi la Chilia Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul de la Colciu, 2003-2008. Revine în România la Mănăstirea Sfântul Brâncoveanu, Sâmbăta de Sus, în 2008.

Cărți publicate :

DESFIGURAREA ȘI TRANSFIGURAREA LUMII – Eseuri, Editura EIKON, 2006, carte apărută cu binecuvântarea ÎPS Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului și o prefață de Răzvan Codrescu

TREPTELE RAIULUI – Eseuri, Editura ANASTASIS, 2008, carte apărută cu binecuvântarea ÎPS Dr. Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardealului și o prefață de Pr. Prof. Dr. Vasile Mihoc

PARADIZIACA EXPEDIȚIE”– Roman, Editura CHRISTIANA, 2011, cu un Cuvânt Înainte de Pr. Prof. Dr. Vasile Mihoc și o Postfață de Răzvan Codrescu

IUBIRILE ȘI TAINELE TAMISEI – Roman, Editura ANDREIANA, 2013,  carte apărută cu binecuvântarea ÎPS Dr. Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardealului și un Cuvânt Înainte de Pr. Prof. Dr. Vasile Mihoc

CERURILE DESCHISE – Versuri cu Icoane, Editura AGATON, 2018, cu un Cuvânt de bucurie de Pr. Prof. Dr. Vasile Mihoc

foto: Muzeul Țării Făgărașului „Valer Literat“







One thought on “Două volume de poezie, lansate la Cetatea Făgăraș

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.