După 13 ani de lucrări, biserica de la Gară a fost sfințită


Sâmbătă 28 octombrie credincioşii bisericii de la Gară „Sfinții Apostoli Petru și Pavel și  Sfântul Dimitrie izvorul de mir” din Făgăraş au trăit clipe de bucurie duhovnicească când Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului a binecuvântat lucrările efectuate în ultimii 13 ani pentru construcția bisericii, care  acum a mai primit un hram: cel al Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de Mir. Credincioşii din Făgăraș l-au întâmpinat pe ierarh înveşmântaţi în costumele populare specifice meleagurilor de la poalele Munţilor Făgăraş, iar în soborul slujitor, alături de preotul paroh Ioan Adrian Precup, s-au mai aflat protopopul de Făgăraş, preotul Iulian David, diaconi și alți slujitori ai sfintelor altare. Alături de credincioși au fost prezenți primarul Gheorghe Sucaciu și senatorul Marius Toanchină.

Biserica a fost înconjurată de soborul slujitor şi credincioşi, iar ierarhul a stropit locaşul cu apă sfinţită, iar mai apoi ungându-l cu Sfântul şi Marele Mir.

În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfințitul Mitropolit Laurenţiu a vorbit credincioşilor despre însemnătatea apropierii de Hristos.

Construcția bisericii a fost realizată între anii 2015 și 2023, după un plan întocmit de arhitecții Iuliana-Eugenia Boeriu si Mihai Racu, sub îndrumarea părintelui Ioan Adrian Precup, iar zidirea acesteia a fost executată de constructorul Virgil Mardare, sub atenta supraveghere a regretatului inginer Gheorghe Greavu. Cheltuielile au fost acoperite, în cea mai mare parte, de credincioșii din parohie.

Preotul paroh a mulțumit chiriarhului pentru bucuria duhovnicească evocând momentele construirii acestei biserici cu zile bune și mai puțin fericite dar care au închegat comunitatea de credincioși.

Preotul pensionar Dragoș Fulea a fost hirotesit întru iconom iar preotul paroh Adrian Precup a primit Ordinul ctitoricesc „Ioan Mețianu”, ca semn de apreciere pentru activitatea pastorală şi administrativă de la parohia Gară. Părintele Gheorghe Laurențiu Precup ce slujește în Elveția, a primit „Crucea Șaguniană” pentru clerici. Binefăcătorii acestui sfânt lăcaș, dirigintele de șantier, arhitectul și donatorul terenului, filantropul Silviu Strejut, au primit Ordinul ctitoricesc pentru mireni „Sfântul Ierarh Andrei Șaguna Mitropolitul Transilvaniei”.

 

Foto: Mitropolia Ardealului

 

 

 

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.