Făgăraşul a marcat centenarul încoronării regelui Ferdinand şi a reginei Maria. Cuplul regal a avut legături strânse cu Făgăraşul


Ferdinand şi Maria – sculptură Petrică Buhnici

Cetatea Făgăraş a fost astăzi, 23 septembrie 2022, gazda unui eveniment dedicat împlinirii unui centenar de la data încoronării regelui Ferdinand şi a reginei Maria. Regele Ferdinand a fost al doilea rege al României, fiind nepotul lui Carol I, primul rege, iar regina Maria a fost nepoata reginei Victoria a Marii Britanii. În octombrie 1922, la Alba Iulia, Ferdinand a fost încoronat ca rege al României Mari.

Evenimentul a fost organizat de Asociaţiunea Astra şi Despărţământul ,,Ion Codru Drăguşanu” Făgăraş, împreună cu mai mulţi parteneri. În cadrul evenimentului a avut loc şi o expoziţie itinerantă cu lucrările artistului plastic Petrică Buhnici.

Începutul evenimentului a fost marcat de un scurt moment religios susţinut de către protopopul Făgăraşului, preotul Iulian Boac, şi preotul Ciprian Bâlbă.

Legăturile Făgăraşului cu cuplul regal Ferdinand şi Maria au fost punctate de directoarea Muzeului ,,Valer Literat”, dr. Elena Băjenaru: ,,Legăturile Făgăraşului cu Casa Regală a României sunt destul de vechi. Prima vizită regală este făcută în 1913, când principele Ferdinand, venind din Viena, face o oprire la Făgăraş. În 1919, când se organizează de către regele Ferdinand şi regina Maria acel turneu pentru a vizita Transilvania, a fost o oprire şi la Făgăraş pe data de 1 iunie, când au fost întâmpinaţi de mulţimi de oameni în frunte cu prefectul judeţului şi cu primarul. Li s-au pregătit un banchet, dar au declinat invitaţia şi au preferat să viziteze două biserici: Biserica Brâncoveanu, despre care regina Maria a scris în însemnările zilnice cuvinte frumoase şi pe care a comparat-o chiar cu ctitoria brâncovenească de la Hurezi, respectiv Biserica de pe strada Ion Codru Drăguşanu. Regina Maria revine la Făgăraş în 1923, în sprijinul ruşilor albi aflaţi în cetate. După 1917 mulţi dintre ruşii albi şi-au găsit refugiu în cetatea de la Făgăraş. Regina compară cetatea noastră cu Branul, reşedinţa sa de suflet. Ea vizitează atunci şi spitalul de la Făgăraş, condus la acea dată de un medic sas.

dr. Elena Băjenaru – director Muzeul ,,Valer Literat”

Mihaela Gârlea, preşedinta Despărţământului ,,Ion Codru Drăguşanu” de la Făgăraş, a fost cea care a moderat întregul eveniment. Ea le-a prezentat făgărăşenilor invitaţii care au venit din alte oraşe tocmai pentru a marca la Făgăraş centenarul încoronării: Preşedintele Asociaţiunii Astra – prof. univ. dr.  Dumitru Acu, primarul municipiului Codlea – Mihai Cîmpeanu, preşedinta Despărţământului de la Alba Iulia – Maria Cioica, preşedintele Despărţământului Săcele – preotul Raul Şerban, iniţiatorul expoziţiei itinerante – Mircea Dragoş, Ionela Simona Mircea – muzeograf din Alba Iulia, Petrică Buhnici – sculptor din Codlea.

Mihaela Gârlea, preşedinta Despărţământului ,,Ion Codru Drăguşanu” de la Făgăraş

Lucian Mija, administratorul public al Făgăraşului, a fost reprezentantul Primăriei la acest eveniment cultural. ,,Mă bucur că suntem azi cu toţii aici, sărbătorind un aşa de important eveniment. Am avut plăcerea şi onoarea să îl cunosc pe domnul Buhnici în urmă cu câteva luni, întâmplător, la un curs despre etică şi integritate şi atunci am stat de vorbă pe îndelete. Aşa am aflat despre activitatea domniei sale, m-am buucrat că are o activitate atât de intensă în domeniul cultural şi artistic şi abia aşteptam să îi văd lucrările acestea. Mai avem lucrări în Făgăraş ale domnului Buhnici, iar acum avem şi această expoziţie dedicată centenarului încoronării, o expoziţie care va sta la noi aproximativ două săptămâni.”

Lucian Mija, administratorul public al Făgăraşului

 

Petrică Buhnici – sculptor

Sculptorul Petrică Buhnici a cuprins în această expoziţie itinerantă 9 busturi, toate având legătură cu cuplul regal Ferdinand-Maria:

– Regele Ferdinand I (1865- 1927), rege al României în perioada 1914- 1927, nepot al regelui Carol I, supranumit ,,Întregitorul”

– Regina Maria a României (1875 -1938), nepoată a reginei Victoria a Marii Britanii; în Primul Război Mondial jucând un rol important în susținerea răniților de război;

– Ionel I. C. Brătianu (1864 – 1927) inginer, om politic, membru de onoare sl Academiei Române;

– Mihai Pherekyde (1842 – 1926) avocat, om politic, Președinte al Senatului între anii 1922-1924;

– Mihail Orleanu (1859 – 1942) avocat, om politic, președinte al Camerei Deputaților 1922 – 1926;

– Miron Cristea (1868 – 1939) cleric, doctor în filologie, episcop ortodox al Caransebeșului, mitropolit primat, mai apoi patriarh al Bisericii Ortodoxe Române;

– Nicolae Bălan (1882 -1955) Cleric, mitropolit ortodox al Ardealului, membru de onoare al Academiei Române;

– Henry Mathias Berthelot (1861 – 1931) General francez, conducător al Misiunii Feanceze în România, consilier al regelui Ferdinand I;

– Nicolae Iorga (1871 – 1940) istoric, om politic, prim-ministru al României, considerat unul dintre cei mai importanți istorici români.

Sculpturile pot fi văzute la etajul I al muzeului, în apropierea magazinului de suveniruri.

 

(Cristina Cornilă)

 

 

 

 

 

 

 

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.