Făgărașul monarhist. Ziua de 10 mai este Ziua Regalității


  • 10 mai are pentru istorici o semnificaţie triplă, semnificaţie care vine de la cele trei mari evenimente din istoria poporului român care s-au întamplat în această zi.
  • La 10 mai 1866, Carol I devine domnitor al României. 11 ani mai târziu, statul român îşi oficializa independenţa, iar la 10 mai 1881 România devenea regat.
  • Acestea sunt şi motivele pentru care pe data de 10 mai românii au sarbătorit ziua naţională a Romaniei din 1867 pana în 1947, cand a fost înlaturată monarhia.

 

Făgăraşul monarhist

Istoria Făgăraşului se împleteşte cu cea a monarhiei. Regele Mihai şi Regina Ana au vizitat Făgăraşul la finele lunii august 1997. După abdicarea forţată din 1947, era pentru prima oară când Regele trece prin Ţara Făgăraşului.

Regele şi soţia sa au fost primiţi la în faţa Casei de Cultură. Făgărăşenii au strigat atunci la unison ,,Trăiască Regele!” Majestăţile Sale au vizitat Cetatea Făgăraşului şi cu al său muzeu (prilej cu care a semnat în cartea de oaspeţi a muzeului), precum şi Colegiul Naţional ,,Radu Negru”.

Regele Mihai cu Regina Ana în vizită la Făgăraş, în 1997

În aceeaşi vizită, Regele Mihai şi Regina Ana au popsit la Mânăstirea ,,Constantin Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus şi au asistat la slujba de aici. Regele a fost primit în altarul bisericii mari a mănăstirii pe uşile împărăteşti. Acest drept îl au, conform regulilor bisericeşti, doar clericii şi monarhii în funcţie.

O altă oprire din august 1997 a avut loc la Voila, primar al comunei fiind atunci sâmbeteanul Ioan Florea. Majestăţile Sale au vizitat biserica din sat şi şcoala. Iar o altă oprie a fost la casa familiei Urs din Șinca Veche.

Apoi, un alt membru al familiei regale, pe atunci Prinţul Radu Duda, ginerele Regelui Mihai, a vizitat Făgăraşului în anul 2008, făcând o vizită la Colegiul Naţional ,,Radu Negru”.

Alteţa Sa Regală, Principele Radu Duda, avea să se întoarcă în oraşul nostru în luna mai 2014, ocazie cu care îşi lansează în Cetate două volume: ,,3 poduri peste lume” şi ,,Portretul Principesei Margareta”.

Principele Radu Duda îşi lansează două volume la Cetatea Făgăraşului, în anul 2014

În toamna lui 2015 ajunge în Făgăraş şi una dintre fiicele Regelui, Principesa Maria, care a vizitat Colegiul Naţional ,,Doamna Stanca”, Colegiul Naţional ,,Radu Negru” şi Cetatea Făgăraşului.

Principesa Maria în vizită la Colegiul Naţional ,,Doamna Stanca”, în anul 2015

La 1 decembrie 2016, trenul regal a oprit în Gara Făgăraş. Altețele lor, Principesa Margareta și Principele Radu, au fost primiți la Făgăraș cu căldură, bucurie și emoție. La Făgăraș, trenul regal a avut cel mai lung popas din traseul său ceremonios. Câţiva făgărăşeni au reuşit chiar să urce în tren.

Gara Făgăraş, decembrie 2016

Trenul regal – Gara Făgăraş, 1 decembrie 2016

În fiecare an, în data de 10 mai, Casa Regală a României organizează la Palatul Elisabeta din Bucureşti sau la Castelul Peleş de la Sinaia aşa numita ,,Garden party”, cu invitaţi din toate regiunile ţării. An de an la această recepţie regală participă făgărăşeni. În anii anteriori, prin 2014 – 2015, de la Făgăraş pleca să sărbătorescă Ziua Regalităţii, pe bază de invitaţii, câte un autocar întreg de făgărăşeni.

(Cristina Cornilă)
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.