Făgăraşul rămâne şi vara aceasta fără om la Paşapoarte. Cei plecaţi la muncă în străinătate sunt nemulţumiţi


Este al doilea an consecutiv în care punctul de lucru de la Făgăraş al Serviciului Paşapoarte îşi suspendă activitatea.

Lipsa personalului din cadrul Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Braşov face ca Făgăraşul să rămână şi vara aceasta fără punctul de lucru deschis aici în urmă cu câţiva ani. Evidenta Persoanei

Suspendarea activităţii va fi temporară, însă spre deosebire de anul trecut, când a fost suspendată de la începutul lunii iunie până la finalul lunii septembrie, anul acesta va fi suspendată doar până la finalul lunii august.

Încă de anul trecut, în toată ţara a existat această problemă, cu lipsa de personal, aşa că la începutul verii s-a luat decizia să fie retras personalul de la punctele de lucru de la nivelul ţării şi activitatea să se desfăşoare pe timpul verii numai la nivelul reşedinţelor de judeţ.

La nivelul Făgăraşului există un contract de colaborare cu serviciul din subordinea Prefecturii Braşov care se ocupă de paşapoarte, în baza căruia în fiecare zi de joi se deplasează un angajat la Făgăraş, în intervalul orar 9.00 – 14.00, pentru a elibera paşapoarte şi a lua dosare de la cei care doresc să îşi facă astfel de acte.

Media dosarelor care se iau săptămânal de la Făgăraş spre a fi prelucrate la Braşov este de aproximativ 40 de dosare.

Începând cu data de 1 iunie 2019, nu va mai fi activitate la punctul de lucru de la Făgăraş. Acesta se va relua la începutul lunii septembrie 2019. În această perioadă, lucrătorii care erau trimişi la Făgăraş vor fi folosiţi pentru extinderea activităţii la serviciul din Braşov.

Directorul serviciului braşovean, Cristina Stuparu, a declarat pentru bzb.ro că măsura luată pentru prima dată în anul 2018 „s-a dovedit a una bună. Am îmbunătăţit activitatea de la sediul din Braşov. Oamenii pe care îi trimiteam la Făgăraş au rămas la Braşov şi au preluat un număr mai mare de cereri decât o făceau acolo”. Ea a precizat că în perioada 1 iunie – 31 august 2019, la sediul de la Braşov, cu ajutorul lucrătorilor care îşi desfăşoară activitatea la Făgăraş în celelalte luni ale anului, va fi deschis încă un ghişeu cu programare on-line, astfel încât vor funcţiona 3 ghişee pentru programări on-line, 2 pentru programările prin sistemul e-ticketing (cu bonuri de ordine) şi un ghişeu pentru eliberări acte.

Făgărăşenii sunt însă foarte nemulţumiţi de această decizie pentru că, spun ei, omul de la Paşapoarte va fi transferat la Braşov tocmai în perioada concediilor de vară, când se întorc acasă de la muncă din străinătate foarte mulţi locuitori. Mulţi dintre aceştia au nevoie să îşi facă paşapoarte şi vor fi puşi pe drumuri până la Braşov, în contextul în care se ştie că Făgăraşul şi zona adiacentă abundă în persoană plecate peste graniţe.

,,Eu locuiesc cu familia în Italia. Aproape în fiecare an, în luna august, venim acasă, într-un sat de lângă Făgăraş. Vara aceasta soţia intenţiona să îşi facă alt paşaport, valabilitatea celui vechi fiind expirată. Asta, pentru că am fi vrut ca de Crăciun să plecăm într-o vacanţă pe alt continent. Ne-am interesat de programul de la Făgăraş şi am înţeles că nu va mai fi activitate aici până la începutul lui septembrie şi că, dacă vrem paşaport, să ne ducem la Braşov. Mi se pare total ilogic să suspenzi activitatea de la Paşapoarte în perioada concediilor într-un oraş în care populaţia este plecată masiv peste hotare”, a declarat Marian, un făgărăşean care lucrează de peste 15 ani la Roma.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.