Fiul unui preot făgărășean revoluționează industria aparatelor de aer condiționat


  • Fiul preotului făgărășean Ioan Dincă propune o nouă tehnologie care reduce consumul de energie. Mircea Dincă, alături de un alt roman, ambii stabiliți în America, a lansat startup-ul Transaera, care îşi propune să revoluţioneze industria aparatelor de aer condiţionat.

Materialul care stă la baza noii tehnologii şi reduce semnificativ consumul de energie electrică a fost creat într-un laborator al universităţii MIT de unul dintre cofondatorii companiei, făgărășeanul Mircea Dincă, implicat şi în construcţia unui concept car Lamborghini. „Acest material poate să stocheze foarte bine apa, vaporii de apă, şi asta creşte mult eficienţa unui aparat de aer condiţionat, care, atunci când funcţionează, trebuie să lupte şi cu umiditatea, nu doar cu căldura. Ce facem noi este să folosim aceste materiale ca să absoarbă umiditatea, astfel încât aparatul să nu trebuiască să consume energie şi ca să condenseze apa”, spune Mircea Dincă pentru Profit.ro. Mai departe, căldura generată de aparat, în loc să fie irosită, este folosită pentru uscarea materialului pentru următorul ciclu de răcire.

Cercetător şi antreprenor în SUA
Profesor la Massachusetts Institute of Technology (MIT), cu specializările Chimie şi Energie, Dincă are din 2010 propriul laborator în cadrul universităţii, conducând un grup de cercetare axat pe dezvoltarea de noi materiale, organice şi anorganice, cu aplicaţii printre altele în stocarea şi consumul de electricitate, industria gazelor naturale şi biotehnologie.
El a fondat compania Transaera împreună cu un alt român stabilit în SUA, Sorin Grama, un antreprenor care a urmat un program de masterat în inginerie şi management la MIT, unde de altfel este şi instructor la o serie de cursuri. Grama este CEO-ul companiei, iar Dincă este cofondator şi consultant tehnic. Ambii au expertiză în domeniu. Grama a fondat şi condus anterior Promethean Power Systems, companie care produce echipamente de refrigerare a laptelui, folosite în principal în zonele neelectrificate sau parţial electrificate din India.

Finanţări de milioane de dolari
Cu sediul în Somerville (Massachusetts), Transaera a primit o finanţare de aproape 1 milion de dolari de la National Science Foundation şi o agenţie locală de dezvoltare economică. Alte fonduri, tot de 1 milion de dolari, ar putea veni din câştigarea Global Cooling Prize, o competiţie a sistemelor de răcire a locuinţei eficiente energetic la care s-au înscris 2.100 de companii, institute şi universităţi.
Transaera, unul dintre cei opt finalişti, a primit deja 200.000 de dolari pentru a dezvolta un prototip al produsului propus, aflat acum în India, în teste. Răcirea spaţiilor va necesita, în 2050, cele mai mari resurse de electricitate ale unei clădiri, estimează compania. Cererea va veni în principal de pe pieţele cu economii în curs de dezvoltare şi cu un climat cald şi umed, astfel că funcţionarea aparatelor de aer condiţionat din locuinţe va duce la o creştere de peste 0,5 grade Celsius a temperaturii globale. „Aceste aparate pot fi folosite, desigur ,nu doar în locuinţe. Un segment de piaţă la care ne uităm sunt fermele pe verticală (în care plantele sunt cultivate la interior, pe niveluri suprapuse, n.r.). Una dintre cele mai mari probleme ale acestora este atmosfera: trebuie să ai grijă de umiditate, de căldură, şi atunci o mare parte a costurilor vin din controlarea atmosferei”, spune Dincă. Un alt proiect în care este implicat Mircea Dincă este construcţia concept car-ului Lamborghini Terzo Millennio, un model electric super sport al mărcii italiene.

Noi materiale sintetice
Cercetările echipei conduse de Dincă vizează noi materiale sintetice care să fie folosite pentru generaţia viitoare de supercapacitoare, sisteme care asigură şi stochează energia necesară maşinii electrice. Colaborarea dintre Lamborghini şi MIT a început în urmă câţiva ani, iar la finele anului 2019 cele două părţi au patentat tehnologia. „Rezultatele de până acum sunt promiţătoare şi sigur că vrem să punem aceste materiale, la un moment dat, într-o maşină adevărată”, completează Dincă. El afirmă că cele mai multe finanţări pentru proiectele la care lucrează vin de la companii, precum Lamborghini sau Dow Chemical, o companie aflată în topul industriei chimice, fondurile guvernamentale fiind foarte greu de obţinut. De asemenea, finanţarea este obţinută întotdeauna prin eforturi proprii, nu este asigurată de MIT, care oferă doar suport administrativ şi logistic, şi acela în schimbul unei taxe reprezentând 60% din fondurile atrase pentru proiectele de cercetare.

S-a născut şi a copilărit la Făgăraş
Dincă s-a născut şi a copilărit la Făgăraş, iar după terminarea liceului s-a mutat în SUA, pentru a se înscrie la cursurile Princeton University, urmând ulterior un program de doctorat în Chimie la Universitatea din California, Berkeley. În ultimii aproape 15 ani a ocupat diverse funcţii în cadrul Massachusetts Institute of Technology, unde în prezent este profesor de Chimie, respectiv Energie, şi conduce un grup de cercetare axat pe materialele anorganice şi metal-organice.

sursă: bzb.ro
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.