- Asociația Romilor din Făgăraș și partenerii Primăria Făgăraș, Comuna Cincu și Comuna Augustin au implementat, în perioada mai – septembrie, proiectul ,,Romi pentru România”, o campanie de combatere a stereotipurilor și prejudecăților față de minoritatea romă.
Vineri, 20 septembrie, în crama Cetății Făgăraș, s-a desfășurat conferința de închidere a proiectului ,,Romi pentru România”, un proiect de combatere a stereotipurilor față de minoritatea romă. Proiectul s-a desfășurat în județul Brașov în perioada mai – septembrie 2024.
Cu această ocazie, au fost premiați 120 de elevi din întreg județul, care s-au implicat activ și care au avut calitatea de beneficiar direct în acest proiect. Elevii au primit rechizite școlare.
,,Proiectul ,,Romi pentru România’’, finanțat de Agenția Națională pentru Romi, cofinanțat de Primăria Făgăraș și Asociația Romilor din Făgăraș, în calitate de beneficiar, s-a închis vineri, 20 septembrie, printr-o activitate dragă nouă, pe care am și așteptat-o. Am premiat 120 de elevi, care au participat activ în cadrul acestui proiect, pe parcursul celor 4 luni de implementare a acestuia. Îi premiem cu rechizite școlare, suntem și la început de an școlar. Am considerat că acești elevi merită un sprijin din partea noastră. Sunt 9 produse de rechizite școlare de foarte bună calitate și îi vor ajuta pe elevi în actul educațional. Mai presus de orice, îi scutim pe părinți, care au destule cheltuieli. Proiectul s-a încheiat, a fost un proiect drag nouă, care s-a desfășurat în mediul online, cu precădere. Mulțumim tuturor partenerilor și colaboratorilor. Sperăm ca astfel de proiecte să mai aibă loc, așa cum, de fapt, se întâmplă de mai mulți ani la noi, în fiecare an”, a declarat Ionut Androne, coordonator activități Partida Romilor Pro Europa Brașov.
Elevii premiați au fost din județul Brașov, din clasa 0 până în clasa a XII-a.
Proiectul ,,Romi pentru România” s-a desfășurat în perioada mai – septembrie 2024 și a avut ca scop promovarea valorilor identitare și culturale ale minorității romilor prin creșterea vizibilității contribuției romilor din județul Brașov la dezvoltarea societatii românești.
Proiectul și-a propus să sprijine împuternicirea a 656 de membri ai comunităților aparținând minorităților naționale, dintre care 560 romi, folosind o abordare de „jos în sus” în care cetățenii de etnie romă se află în centru, ei învățând să contribuie activ la dezvoltarea și promovarea contribuției minorităților în procesul de modernizare a societății românești.
În cadrul acestui proiect, organizatorii și-au propus să facă mai vizibilă contribuția romilor de succes la societatea noastră: elevi și tineri cu rezultate școlare remarcabile, adulți și seniori profesioniști din toate sferele vieții sociale din domeniile lor de activitate, artiști, sportivi, profesori, medici, ingineri, polițiști, avocați ș.a.
De asemenea, organizatorii au dorit ca poveștile tinerilor romi pe care le-a prezentat în cadrul campaniei, să îi inspire și motiveze și pe alți elevi romi, pe profesorii îndrumători ai acestora, mediatorii școlari și, nu în ultimul rând, pe părinți și bunici, pe membrii minorității rome în general, pentru a contribui la creșterea stimei de sine în cadrul minorității rome.
Finanțator: Agenția Națională pentru Romi.
,,Plătit din proiectul ROMI PENTRU ROMANIA ID 541 contract nr. Nr. 810 din 10.05.2024, finanțat de Agenția Națională pentru Romi”.
(Alina ROMAN)