A fost sărbătoare mare duminică, 30 iunie, la Șinca Nouă! La căminul cultural din localitate a avut loc evenimentul cultural „Obiceiuri și tradiții din Țara Făgărașului“, ocazie cu care a fost arborat și cel mai mare drapel din județ. Având 10 metri lungime, drapelul a fost pus pe catarg de 10 feciori ai satului. Nu înainte, însă, de a primi și binecuvântarea preoților.
Încă de dimineață sătenii s-au adunat la Mănăstirea de la Șinca Nouă, pentru a-i sărbători hramul. Anul acesta lăcașul de cult a împlinit 10 ani de existență. După slujba religioasă, în fața căminului cultural din localitate, dar și lângă Paraclisul Părintelui Arsenie Boca, oamenii s-au adunat pentru a urmări arborarea celui mai mare drapel din județ. Un sobor de preoți a binecuvântat drapelul, iar apoi acesta a fost ridicat pe catarg, în aplauzele celor prezenți, care au intomat și imnul național.
„Astăzi de împlinesc 10 ani de când a fost înființată Mănăstirea Șinca Nouă. Și pentru că tot săptămâna aceasta am sărbătorit Ziua Drapelului, ne-am gândit, împreună cu părintele stareț, cu comunitatea, Consiliul Local, să facem și un steag de 10 metri. Nu știu dacă mai este unul așa mare în județ. Cu siguranță în Țara Făgărașului altul așa mare nu mai este. Ne-am pregătit temeinic pentru acest moment. Aceste simboluri ajută mult comunitatea noastră, dar și națiunea română, în gerenal. Trebuie să punem accent pe simbolistică, să fim conștienți că generații întregi își dădeau viața pentru steag. Mereu le spun tinerilor că drapelul este un simbol. Pentru că avem și o cruce de 10 metri, care veghează satul nostru, ne-am gândit să ne bucurăm și de cel mai mare drapel, aici, lângă Paraclisul Părintelui Arsenie. Am organizat și o masă festivă în căminul cultural, la care am invitat pe toată lumea. Oamenii au parte și de un spectacol, mai multe ansambluri folclorice invitate, soliști locali și din Țara Făgărașului“, ne-a declarat primarul comunei Șinca Nouă, Dumitru Flucuș.
De dimineață, la Șinca Nouă, a fost Liturghie. Iar oamenii, îmbrăcați în costume populare, au cântat cântecele bisericești, alături de cor, și s-au bucurat de sărbătoare.
„În a doua duminică după Rusalii biserica noastră sărbătorește și cinstește, în mod deosebit, sfinții români. Ei sunt trecuți în calendar pe tot parcursul anului, dar au o singură zi, cea de azi, când toți sfinții sunt prăznuiți. Mănăstirea noastră într-adevăr împlinește 10 ani și a fost pusă sub ocrotirea tuturor acestor sfinți. Ne-am gândit că anul acesta să nu fie un hram la fel ca și în ceilalți ani, ci să marcăm această sărbătoare prin drapelul pe care l-am înălțat. Drapelul ne amintește de mănăstirea noastră. Nădăjduim ca peste 5 ani să schimbăm cu unul mai mare“, ne-a declarat starețul Mănăstirii Șinca Nouă, preotul Matei Bilauca.
.
„Este o zi importantă pentru comuna noastră. Această obște, care are un trecut patriotic extraordinar, ne-a obișnuit, deja, cu evenimente de acest gen. În fiecare zi, aproape, se face câte ceva nou la noi în comună. Și pentru că în urmă cu câteva zile a fost și ziua Drapelului Național, comunitatea de aici a dorit să sărbătorească printr-un anume fel, să cinstească drapelul național, înălțând acest mare drapel“, ne-a declarat Gheorghe Puiuleț, fiu al satului.
De la ora 13.30, oamenii s-au adunat în căminul cultural pentru spectacolul cultural „Obiceiuri și tradiții din Țara Făgărașului“. Evenimentul și-a propus proomovarea tradițiilor și obiceiurilor din Țara Făgărașului, prin participarea mai multor soliști și ansambluri populare. Printre invitați au participat Ansamblul Șinca Nouă, Fanfara Șinca Nouă, Ansamblul Plaiurile Jibertului, Ceata Făgărașului și alte ansambluri din zonă, alături de soliști din județ.
Proiectul „Obiceiuri și tardiții în Țara Făgărașului“ este cofinanțat de Consiliul Județean Brașov cu suma de 15.000 lei.
(Alina ROMAN)