FOTO | Sărbătoarea portului popular la Șercaia


Această măreață sărbătoare folclorică tradițională de la Șercaia are loc în cadrul proiectului cultural ,,Acasă, la origini”, promovat de Andreea Tănăsescu, fondatoarea ,,La blouse Roumaine”.

31 august 2022, ora 10.00, Biserica Sf. Nicolae din Șercaia era ocupată de zecile de credincioși din Șercaia, Perșani, Veneția de Jos, Mărgineni, Copăcel, Mândra, Ileni, Calbor și, nu în ultimul rând de credincioși veniți din Făgăraș.

Sfânta Liturghie se derulează în liniște, cu atenție sporită a celor prezenți, o slujbă susținută de preotul paroh Lucian Streza și preotul Munteanu, cel care a slujit cu mulți ani în urmă la această biserică în calitate de preot paroh la Șercaia.

Grupul coral de la această biserică ne-a încântat cu cântece bisericești. Rugăciunea ,,Tatăl Nostru” încheie Sfânta Liturghie, după care toți cei prezenți au fost invitați să vizioneze cele expuse de organizatori. Un adevărat spectacol de costume populare, de culori, de diversitate, costume populare purtate la această sărbătoare atât de cei mici, cât și de cei mai vârstnici. Localnicii, care mai de care, invitau oaspeții la o mică degustare cu produse specifice locului.

Această sărbătoare a fost întregită și de un grup de cântăreți vocali și instrumentiști, în concordanță vie cu tema acestei sărbători, încheiată cu tradiționala ,,Hora prieteniei”, a tuturor celor prezenți. De la mic la mare, și-au dat mâna, în prietenie și apropiere spirituală.

Se aude vocea prof. Streza Daniela, nimeni altcineva decât soția preotului paroh, care a făcut invitația membrilor din comunitățile prezente să viziteze Muzeul parohial, amenajat în spațiul locuinței parohiale, cu exponate valoroase.

Toți cei prezenți au fost, apoi, invitați să deguste din produsele pregătite de gospodinele din Șercaia. Au sosit la sărbătoare și preotul paroh Florin Popa de la Calbor și preotul Cristea Dorin de la Perșani și preotul Taflan Constantin de la Ileni, exemplu grăitor de atașament, în reușita activităților spirituale.

Nu pot să închei aceste gânduri așezate pe un petic de hârtie fără a mulțumi pentru reușita evenimentului de la Șercaia grupului organizator.

În loc de încheiere: Locuitori ai României, purtați cu plăcere portul tradițional strămoșesc!

Prof. Ioan Ursu, președinte Asociația Comunitară ,,Baronul David Urs”, Mărgineni

Foto: Asociația Iia Călătoare
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.