FOTO/VIDEO| Colegiul Național „Radu Negru“ – 150 de ani de excelență în educație!


  • „… din pure reminiscențe istorice și, mai ales, din recunoștința către amicii din România, care, la rogarea mea, au participat la fundațiunea acestei școli, îmi iau voia a-i da un nume, un nume, domnilor, monumental spre amintirea celui mai strălucit bărbat român pe k-a avut cândva Făgărașul. Fie-vă numele ei „Scoala Radu Negru!“ – I.C. Drăgușanu – ziarul „Federațiunea“, 12/24 septembrie 1869.

foto: Dinu Constantin

Municipiul Făgăraș a ajuns cunoscut în țară și peste hotare și datorită renumelui Colegiului Național „Radu Negru“. De-a lungul anilor, sute de elevi au participat la olimpiade naționale și internaționale. Mulți dintre ei au ajuns cunoscuți în domeniul lor de activitate. Colegiul Național „Radu Negru“ poartă pe umeri o istorie de 150 de ani, o istorie care vineri, 25 octombrie, a fost amplu sărbătorită de către cadrele didactice, împreună cu absolvenți ai Colegiului. Două plăci aniversare din fața Colegiului au fost dezvelite și binecuvântate: 150 de ani de la înființare și 100 de ani neîntrerupți de predare în limba română în această instituție.

În cabinetul de limba română, etajul II al Colegiului, a fost multă emoție. Acolo și-au dat întâlnire foști și actuali dascăli, absolvenți ai Colegiului, împreună cu conducerea actuală a prestigioasei instituții făgărășene de învățământ pentru a sărbători cei 150 de ani de înființare și 100 de ani de predare în limba română.

foto: Dinu Constantin

Invitat de seamă al evenimentului a fost și IPS Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardealului și, totodată, fost absolvent al liceului. „Am retrăit emoții pe care nu mi le-am imaginat niciodată. Atunci când eram elev aici nu mi-am imaginat că voi reveni în aceste bănci și vom ajunge să ne întâlnim peste ani de zie și să închei și eu o carieră didactică universitară, la vârsta de pensionare, și să mă adresez d-voastră. Mă bucur că am aceste emoții, această școală a însemnat mult pentru noi. Toate aceste sentimente se transformă în prețuirea pe care vreau să o aduc acestei instituții, tuturor formatorilor și tuturor absolvenților. Mulți dintre formatori au fost și ei elevi aici. Cinstirea aceasta se adaugă prestigiului deosebit pe care școala l-a avut și l-a menținut. Mă bucur să fiu și eu parte din acest colectiv mare, zic eu, să îi urez instituției la cât mai mulți și frumoși ani înainte“, ne-a vorbit și Înalt Prea Sfințitul Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardealului.

Tot Sfinția Sa a fost cel care a dăruit mai multor cadre didactice, foști directori ai liceului, una din cele mai importante distincții – Crucea Șaguniană. Profesorii care au primit distincții au fost prof. Maria Racu, prof. Dan Pandrea, prof. Elena Micu, prof. Ion Bogdan, prof. Traian Greavu și prof. Ion Funariu. Tot în cadrul evenimentului a fost prezentat și volumul „Un veac și jumătate de experiență în educație“, un volum menit să aducă la zi istoria Colegiului. De asemenea, participanții au putut vizita și expoziții tematice, realizate de elevi ai Colegiului.

 

 

prof. Dan Pandrea

prof. Traian Greavu

prof. Ion Bogdan

prof. Elena Micu

prof. Maria Racu

Festivitatea a continuat cu dezvelirea celor două plăci aniversare, ce au rolul de a consemna cei 150 de ani de la înființarea instituției de învățământ și cei 100 de ani de predare în limba română. „Mulțumim că ați dat curs invitației noastre și sunteți aici, alături de noi, pentru a sărbători Colegiul nostru. Colegiul Național „Radu Negru“ este astăzi o instituţie importantă, iar locul acesta bine-meritat l-a câştigat prin munca, perseverenţa şi dăruirea cu care elevii şi profesorii săi laolaltă au construit zi de zi trecutul, prezentul şi viitorul. Cred că timpul unei şcoli nu se măsoară în zile, luni sau ani. Se măsoară în oameni, şi mai ales în generațiile de copii care descoperă în băncile sale că învăţătura este un drum şi întotdeauna un orizont. Se măsoară în bucuriile mari şi mici ale fiecărei reuşite, în vise şi speranţe, în marile împliniri spre care aspirăm“, a declarat prof. Maria Racu, directorul Colegiului Național „Radu Negru“.

„Iată că am ajuns să sărbătorim 150 de ani de la înființarea acestei instituții de învățământ. Nu cred că este întâmplător că acum, la acest eveniment, conducerea acestei școli să fie condusă de o persoană care se trage din același loc natal ca și IC. Drăgușanu. Probabil unii vor spune că sunt subiectiv, dar să demonstrează că Făgărașul nu este legat de satele din Țara Făgărașului doar prin instituții, cie ste legat și prin oameni. Ceea ce cred eu este că Făgărașul și Țara Făgărașului, din punct de vedere al luării deciziilor de dezvoltare educațională și economică, poate fi luată împreună cu toate satele din jur cu capitala la Făgăraș. Eu cred acest lucru și, așa cum elevii Colegiului din 1948 – 1956 au crezut și ne-au lăsat nouă un crez, eu vreau să îl duc mai departe. Probabil la dezbateri voi explica și cum se poate face acest lucru, împreună și, probabil, dacă va exista o dezbatere pe acest subiect, vă voi prezenta o strategie și un concept în acest sens. Felicitări cadrelor didactice care au format, de-a lungul atâtor ani, atât de mulți oameni deosebiți“, ne-a declarat și primarul Gheorghe Sucaciu.

foto: Dinu Constantin

 

Colegiu cu renume

Atât profesorii, cât şi absolvenţii, au făcut cinste şcolii făgărăşene. Mari oameni de cultură au reprezentat această şcoală. Din cartea de aur a absolvenţilor liceului se numără sute de personalităţi, cum ar fi profesorii universitari Ovidiu Trăsnea, Remus Răduleţ, Liviu Streza şi oamenii de cultură Octavian Paler, Mihai Sin, Mihai Coman, Paul Goma, Cornel Teulea şi mulţi alţii. Cea mai mare performanţă a elevilor liceului îi aparţine lui Dan Nicuşor, care, în anul 1987, a obţinut Premiul întâi la Olimpiada Internaţională de Matematică de la Havana şi premiul întâi la Balcaniada de Matematică de la Atena, iar în anul 1988, a obţinut premiul întâi la Olimpiada Internaţională de Matematică de la Sydney. Un alt elev de excepţie al liceului a fost Mircea Dincă, elev al şcolii între anii 1995-1999. Pe parcursul liceului, el a obţinut multe premii şi menţiuni la olimpiadele de chimie sub îndrumarea profesorului Dan Pandrea.

„De când am fost invitat nu m-am gândit să nu vin. De când am intrat pe ușă, din această dimineață, sunt foarte emoționat. Pentru mine, lucrul cel mai important este identitatea și ce sens am. Liceul este parte din identitatea mea. Este locul în care m-am format, locul în care mi-am format prieteni, locul în care am avut un model de viață. Am avut norocul să fiu elev aici și, în măsură în care pot să prijin cu orice continuitatea acestui proces de educație, o voi face“, ne-a declarat Nicușor Dan.

„Sunt emoționat, dar și bucuros că am putut să fiu aici, prezent, la împlinirea a 150 de ani de înființare și 100 de ani de limba română. Radu Negru Făgăraș reprezeintă un etalon în învățământul românesc, nu numai la nivelul județului, dar și la nivelul țării. Spun asta pentru că, în momentul când am plecat de aici, în Cluj, toată lumea de atunci știa de Liceul Radu Negru. Am avut profesori extraordinari, am putut să înțeleg multe lucruri, care au fost alături de noi tot timpul și ne-au îndrumat. L-am avut profesor pe domnul Greavu, pe regretatul Judele, pe domnișoara Rădoi, pe doamna Făgărășanu, profesor de fizică, doamna Teletin, profesor de chimie, domnul Mihali, profesor de română, domnul Teulea, profesor de filozofie și mulți alți profesori. Pentru mine acest liceu a fost un început pentru tot ceea ce a urmat frumos în viața mea“, ne-a declarat prof. Ion Negrilă, inspector general adjunct al Inspectoratului Școlar Brașov.

De pe băncile instituției de învățământ au ieşit peste 300 de personalităţi ale vieţii sociale, ştiinţifice, culturale şi sportive, peste 5000 absolvenţi de facultăţi.

Scurt istoric

În 1869 I.C. Drăgușanu înființează o școală românească secundară sub patronajul Bisericii ortodoxe, pe care o numește „Radu Negru“, pentru a lega Făgărașul de ajutorul financiar primit de dincolo de Carpați. În 1906 se reînființează Școala „Radu Negru“ la Făgăraș, pentru susținerea națiunii române, în noul edificiu aflat pe actuala stradă I.C. Drăgușanu.

În 1919 currsurile liceale sunt reluate în limba română, după Marea Unire, liceul redevenind la vechea denumire, cea de „Radu Negru“. De-a lungul vremii, ,,Radu Negru” a fost atât şcoală de băieţi, cât şi de fete, dar în cea mai mare parte a timpului, aici au funcţionat clase mixte. În anii 80, în curtea şcolii se construieşte un internat pentru găzduirea elevilor, dar şi o cantină. Între 1938 – 1989, „Radu Negru“ trece prin încercările multiple ale epocii dictaturii din România, pe care le adaugă, cu demnitate, istoriei sale. În 1996, „Radu Negru“ primește, prin Ordin de Ministru, statutul de Colegiu Național. La 1 septembrie 2011, Colegiul Național „Radu Negru“ a preluat, prin arondare, Școala Generală nr. 1. Noua instituție rezultată păstrează denumirea de Colegiul Național „Radu Negru“.

(Alina ROMAN)






Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.