FOTO-VIDEO | Expoziție de carte veche la C.N. ,,Radu Negru”, în cadrul simpozionului local ,,Cultura noastră, referința noastră’’


  • La Colegiul Național ,,Radu Negru” are loc cea de-a patra ediție a Simpozionului ,,Cultura noastră, referința noastră”. Această activitate culturală vizează redescoperirea și promovarea valorilor tradiționale, prin implicarea elevilor și profesorilor în activități legate de tradiții și obiceiuri locale.

Potrivit directorului Maria Racu, la ediția de anul acesta participă 250 de elevi și 25 de cadre didactice, iar un element important al acesteia este o expoziție de carte vehe.

,,Ne bucurăm că, după un repaus de doi ani, ne putem relua activitatea educativă. Suntem la cea de-a patra ediție a simpozionului local ,,Cultura noastră, referința noastră’’ care, redus la un acronim, înseamnă, de fapt, CNRN (Colegiul Național Radu Negru). Această a patra ediție este unică prin faptul că avem o expoziție de carte veche. Motto-ul expoziției este ,,Carte frumoasă, cinste cui te-a scris’’. Aducem, în particular, un elogiu cărții, iar în general culturii și educației”, spune prof. Maria Racu, directorul unității școlare din Făgăraș.

A parta ediție a Simpozionului este structurată pe trei părți, anume Cartea, centrul de formare și informare în perioada veche (secțiunea vizează întrepătrunderi între geografie și istorie), Creație și creativitate (secțiunea se referă la domeniile literatură, sociologie, istorie, limbi străine, religie, are și geografie) și ateliere practice, workshopuri (atelierele pot fi de public speaking sau analiză de text la prima vedere). Lucrările care sunt prezentate la Simpozion au fost trimise prin e-mail la Colegiul Național ,,Radu Negru” în intervalul 31 martie – 10 aprilie. Lucrările primite de la școli, cluburi și licee sunt evaluate de către o comisie formată din profesori de specialitate și referenți științifici din sistemul universitar.

,,Avem trei secțiuni principale, secțiunea Carte, ca centru de informare de-a lungul epocilor pentru istorie și geografie, secțiune care se desfășoară la Cetatea Făgăraș. Avem, apoi, Carte, creație și creativitate, care vizează limba română, limba engleză și limba franceză, sociologie, religie. Cea de-a treia secțiune, care vizează partea de workshoop sau ateliere practice, unde avem două subsecțiuni – partea de interpretare, text la prima vedere, și partea de vorbit spontan, care vizează o tematică I-book vs carte. Am venit cu teme provocatoare, care se pliează atât pe ceea ce înseamnă cartea de-a lungul formării. Și, în același timp, să fie atractiv și pentru elevii noștri. Ne bucurăm pentru că această ediție a strâns un număr foarte mare de elevi, 250 de elevi participanți, începând de la clasa a V-a și până în clasa a XII-a, avem 25 cadre didactice implicate și este o ediție  care, cu siguranță, va rămâne imortalizată în ceea ce înseamnă tradiția Colegiului nostru, și nu vorbim doar de nivel local. Am făcut o decriere a celor 40 de cărți pe care le-am găsit în arhiva Bibliotecii noastre și a celor cinci periodice care sunt expuse pentru mai mult timp în cabineutl de limba și literatura română. Urez succes tuturor elevilor și mulțumim colegilor care s-au implicat”, a mai specificat prof. Maria Racu.

Juriul punctează originalitatea temei alese de către elev, complexitatea materialelor, conținutul științific, prezentarea proiectului și abilitatea de a comunica într-o limbă străină. La final, elevii vor fi premiați, premiile se cuantifică în numerar și vor primi diplome de participare și diplome de graduare.

(Alina ROMAN)




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.