FOTO-VIDEO| Seara de Ajun de Crăciun în Voivodenii Mici! „Sus în poarta lu’ Crăciunu’“, eveniment la Fundația Culturală „Negru Vodă“


  • Zeci de localnici din Voivodenii Mici au ținut să participe, duminică după-masa, la un eveniment special de Crăciun!

Fundația Culturală „Negru-Vodă“ a găzduit duminică după-masa un eveniment special de Crăciun. Ing. Ioan Ciungara și-a prezentat două expoziții de fotografie. Prima despre cetele de feciori din Voivodenii Mici, iar a doua expoziție cuprinde timbre și produse filatelice cu tema Crăciunul și sărbătorile Crăciunului.

Tot în cadrul aceluiași eveniment locuitorii satului Voivodenii Mici au organizat și un moment artistic ce cuprinde Ajunul de Crăciun în satul lor. Colinde, Irozii, ceata de feciori și deschiderea jocului.

Acum 7 ani aranjam în această sală prima mea expoziție cu cetele de feciori din Pojorta, expoziție de fotografie. Iată că acum este a 8-a expoziție pe care o realizez la Fundația Culturală „Negru Vodă“. Este vorba despre cetele de feciori din satul Voivodenii Mici. Iar pentru a completa această expoziție, am adăugat și alte fotografii, o expoziție denimită „Două milenii de creștinism“. În această expoziție sunt prezentate timbre și produse filatelice cu tema Crăciunul și sărbătorile Crăciunului. Aici am prezentat și timbre legate de Buna Vestire, Naștere. Dar și pentru că acestea sunt temele colindelor într-o ceată de feciori, am prezentat două exponate legate de Paște. În această seară am prezentat cele două expoziții – cetele de feciori și materiale filatelice. Dar avem și un moment artistic realizat de locuitorii satului Voivodenii Mici, care vor să arate că, deși satul se numește Voivodenii Mici, ei sunt, de fapt, niște oameni mari. Prezintă un moment special – Ajun de Crăciun în satul lor, cu toate obiceiurile, de dimineață de la Moș Ajun până la ceată. Inclusiv cu deschiderea jocului. ne bucurăm că este atâta lume venită la evenimentul nostru“, a declarat ing. Ioan Ciungara.

Gheorghe Osalciuc, primar comuna Voila, Codrina Anghel, director Fundația Culturală „Negru Vodă, ing. Ioan Ciungara, organizator eveniment

Alături de locuitorii din Voivodenii Mici a fost și primarul comunei Voila, Gheorghe Osalciuc.

Putem spune că dăm startul sărbătorilor de iarnă. Locuitorii comunei Voivodenii Mici ne colindă, merg cu Steaua. Pe lângă acest eveniment avem și o promovare a unei frumoase expoziții realizată de ing. Ioan Ciungara, în colaborare cu Consiliul Local Voila, reprezintă cetele de feciori, trecut și prezent. Toți oamenii au pus suflet în acest eveniment, cu siguranță va ieși ceva foarte frumos“, a declarat Gheorghe Osalciuc, primarul comunei Voila.

preot paroh Radu Miloșan

preot paroh Radu Miloșan

Cel care s-a îngrijit ca momentul artistic pregătit de comunitatea din Voivodenii Mici să iasă foarte bine a fost și preotul Radu Miloșan.

Am organizat, împreună cu Primăria Voila și Fundația Culturală „Negru Vodă“ acest moment artistic. Am dorit să aducem în fața spectatorilor, pentru câteva momente, ceea ce înseamnă tradiția românească și colindul românesc, sacralitatea colindului românesc și importanța cetelor de feciori pentru comunitate. Faptul că, în jurul cetei de feciori, în perioada de iarnă, se strânge întreaga comunitate prin colindă și obiceiurile pe care se păstrează. De exemplu, la Voivodenii Mici avem și un obicei care nu se mai prea întâlnește și în alte sate – Zăuritul la Sfântu Nicolae, Sfântul Vasile, Sfântul Ioan. Feciorii îi aduc un colind celui sărbătorit. De asemenea, feciorii au și rolul de a transmite tradiția colindului românesc mai departe. Încercăm să aducem în sufletele oamenlor câteva momente de bucurie și de liniște sufletească. Dacă am reușit să retrăim bucuria acelor momente când am fost mici când bucuria unui măr sau a unei nuci primite făcea cât toate cadourile lumii“, a transmis preotul paroh Radu Miloșan.

Evenimentul cultural s-a desfășurat la Fundația Culturală „Negru Vodă“.

Este un proiect pe care l-a inițiat domnul inginer Ioan Ciungara. Cred că este o îndatorire a noastră să ducem mai departe tradițiile, tradiții care sunt atât de bogate și de valoroase în această zonă, în care trăim. Acest obicei al cetelor cred că este unul care ne individualizează în folclorul românesc și orice încercare de apromova și de a păstra și conserva acest obicei este una care merită să fie lăudată și încurajată. Demersul ing. Ciungara ne bucură pentru că, iată, încheiem anul cu acest obicei în sala Fundației. Cred că tocmai prezența atâtor generații aici ne arată că valorile, principiile, ceea ce ne definește, păstrăm, încă, în suflet“, a declarat și directorul Fundației Culturale „Negru Vodă“, Codrina Anghel.

Seara a fost întregită de frumoasele colinde cântate de colindătorii din Voivodenii Mici, de tinerii care au pus în scenă obiceiul Irozii și, bineînțeles, de ceata de feciori. Gazda, o familie din Voivodenii Mici, a răsplătit colindătorii cu suc, colac și gogoși.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.