Grefierii făgărășeni, alături de cei din țară, continuă protestele. De astăzi, reduc programul cu publicul şi intră doar la cazurile urgente


  • Sindicaliştii anunţă că, de astăzi, participă doar la şedinţele considerate urgente, reduc la jumătate programul de lucru cu publicul şi nu mai asigură permanenţă.

Personalul auxiliar de specialitate şi conex din instanţe şi parchete anunță continuarea protestelor, începând cu data de 11 decembrie 2023, pe o perioadă nedeterminată de timp. La Făgăraș, activitatea personalului de specialitate și conex se întrerupe timp de două ore, începând de astăzi, în intervalul orar 10.30 – 12.30.

Grefierii vor participa la şedinţele de judecată sau, după caz, la activităţile de urmărire penală pentru soluţionarea cauzelor cu arestaţi în materie penală şi în alte materii, pentru cauzele privind obligaţiile de întreţinere de orice fel, asigurarea dovezilor, soluţionarea cererilor de ordonanţă preşedinţială, precum şi în alte cauze considerate urgente, potrivit legii, sau apreciate ca atare de către instanţă sau prin hotărârile adunărilor generale ale judecătorilor și procurorilor instanțelor și a parchetelor în care își desfășoară activitatea.

Tot începând de astăzi, grefierii desemnați să efectueze lucrările prevăzute de art. 51 din HCSM nr. 3243/22.12.2022 pentru aprobarea Regulamentului de ordine interioară al instanțelor, în faza de procedură prealabilă și de cameră preliminiară, vor întocmi acte numai în cauzele considerate urgente, potrivit legii sau apreciate ca atare de către instanţă sau prin hotărârile adunărilor generale ale judecătorilor din instanțele în care își desfășoară activitatea. De asemenea, compartimentele auxiliare ale instanțelor și parchetelor își vor reduce la jumătate programul de lucru cu publicul.

Personalul auxiliar de specialitate și conex din instanțe și parchete nu va mai efectua niciun fel de act de procedură în afara programului de lucru legal, în zilele de repaus săptămânal sau zilele de sărbătoare legală. Nu se va mai răspunde la telefonul personal după terminarea programului de lucru legal și nu va mai asigura niciun fel de permanență în afara programului de lucru legal, în zilele de repaus săptămânal sau zilele de sărbătoare legală.

În ziua votării bugetului de stat pentru anul 2024 se va întrerupe activitatea în instanțe și parchete timp de 4 ore, în intervalul orar 10.00-14.00, timp în care se va asigura participarea grefierilor numai la ședințele de judecată și la activitățile de urmărire penală considerate urgente, potrivit legii, sau apreciate ca atare de către instanţă sau prin hotărârile adunărilor generale ale judecătorilor și procurorilor din cadrul instanțelor și parchetelor în care își desfășoară activitatea.

Ce solicită sindicaliștii

Sindicaliștii solicită coaliției de guvernare asigurarea, în regim de urgență, a fondurilor pentru achitarea integrală a salariilor aferente lunii noiembrie 2023, recunoscute și recalculate prin hotărâri judecătorești definitive și acordate prin actele administrative de salarizare emise în anul 2023. de asemenea, plata tranșelor din hotărâri judecătorești definitive și acte administrative de salarizare scadente în anul 2023. Mai mult, solicită prevederea și asigurarea în bugetul pentru anul 2024 a fondurilor necesare pentru achitarea integrală a salariilor și a altor drepturi de natură salarială și pentru achitarea diferențelor de drepturi salariale, restante, aferente lunilor aprilie-octombrie 2023, inclusiv. Dar și achitarea diferențelor de drepturi salariale, restante, aferente perioadei 1 ianuarie 2018-31 martie 2023, inclusiv, astfel cum au fost recunoscute și recalculate prin hotărâri judecătorești definitive și acordate prin actele administrative de salarizare emise în anul 2023 și funcționarea în condiții normale a instanțelor judecătorești și a parchetelor.

Reamintim că vineri, 8 decembrie, în toate instanțele din țară, inclusiv la Făgăraș, grefierii au declanșat un protest spontan. Angajații sunt nemulțumiți că nu s-a ajuns la niciun rezultat cu ministrul Finanțelor pentru plata integrală a salariilor și a altor drepturi.

Începând de astăzi, 21 de angajați ai Judecătoriei Făgăraș, personal auxiliar de specialitate și conex, își vor întrerupe activitate, în fiecare zi, timp de două ore, în intervalul orar 10.30 – 12.30.

(Alina ROMAN)
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.