În ce condiţii se poate cere recalcularea pensiei


Valoarea pensiilor, mult sub necesarul asigurării unui trai decent, îi nemulțumește pe cei mai mulți dintre oameni. Aceștia reclamă, în multe rânduri, aplicarea greșită a legilor în baza cărora li s-au calculat drepturile și cer reviziuirea sumelor. Legea permite în anumite cazuri recalcularea valorii pensiilor, însă pentru aceasta este nevoie de un temei serios.

Pensionarii nemulțumiți de drepturile pe care le încasează după ce s-au retras din activitate pot solicita, în anumite condiții, recalcularea Acest lucru este posibil, în baza unor documente pe care solicitanții trebuie să le prezinte funcționarilor de la caselede pensii.

Recalcularea pensiilor se poate face în cazul persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare după deschiderea dreptului de pensie pentru limita de vârstă. Mai pot beneficia de această procedură și cei care au mai lucrat după ce au împlinit vârsta de pensionare, amânând ieșirea la pensie peste vârsta stabilită prin lege. Dacă se consideră nedreptățiți, de valoarea veniturilor ce li s-au stabilit, aceștia pot solicita o recalculare a drepturilor de pensie.

„Pensia poate fi recalculată prin adăugarea veniturilor și/sau a stagiilor de cotizare, perioadelor asimilate stagiilor de cotizare prevăzute de lege și prin valorificarea altor documente de natură să conducă la modificarea drepturilor de pensie, nevalorificate la stabilirea acesteia. Pensionarii pentru limită de vârstă care, după dată înscrierii la pensie, realizează stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, în condițiile legii”, se arată în Legea pensiilor, la articolul 107.

Când se recalculează pensia

Potrivit legii citate mai sus, drepturile de pensie pentru limită de vârstă se recalculează în următoarele situaţii:

În primul rând, acest lucru este posibil prin adăugarea stagiilor de cotizare nevalorificate la stabilirea pensiei;

În al doilea rând, pensia poate fi recalculată prin valorificarea stagiilor de cotizare realizate după pensionare;

O altă situație în care se poate recalcula pensiea este cea în care solicitantul depune documente suplimentare, care nu există la dosarul de pensie, dar care influențează cuantumul drepturilor de pensie.

Conform reglementărilor legale în vigoare, pensia recalculată se va acorda începând cu luna următoare celei în care a fost depusă cererea. Deci, chiar dacă procesul va dura mai multă vreme, iar decizia cu noua pensie va fi eliberată după mai multe luni, pensionarii își vor primi drepturile retroactive.

Pentru recalculare, sunt necesare următoarele acte:

cerere scrisă prin care se solicită recalcularea pensiei;

cuponul de pensie;

carnetul de muncă în original și copie, cu perioada solicitată;

cartea/buletinul de identitate în original și copie.

 Articole similare

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.