În satul Rucăr, comuna Viştea, s-au vorbit miercuri 7 limbi! Şi unde? Tocmai la stână!


Dealul Rucărului a fost miercuri, 9 octombrie, plin de vizitatori străini, veniţi din Malta, Italia, Tenerife, Germania, Polonia, Finlanda, Ungaria. Primarul comunei Viştea, Florin Ioani (originar din Rucăr) a fost mândru de frumuseţile satului său, care s-au arătat în toată splendoarea lor delegaţilor străini.

Vizitatorii au urcat la stâna satului, unde au fost serviţi cu bulz de oaie şi ceaun de miel.

Vizita reprezentanţilor acestor ţări în zona Făgăraşului  s-a întâmplat datorită unui proiect care se numeşte ,,Thematic Trail Trigger – ThreeT” şi din care face parte, alături de 8 parteneri străini (diferite regiuni), şi Judeţul Braşov.

,,Cei 8 parteneri străini ai proiectului sunt: Provincia Livorno ca lider de proiect (Italia), Regiunea Toscana (Italia), Consiliul Reginal al Finlandei Centrale, Autoritatea de Planificare din Malta, Județul Kujawsko Pomorskie (Polonia), Guvernul Local al Insulei Tenerife, Administrația Guvernamentală din Județul Vas (Ungaria), Organizația de Management Regional Hessen Central (Germania). Aceşti parteneri vor prezenta bunele practici din fiecare regiune în cadrul vizitelor de studiu organizate în fiecare ţară partenera în proiect”, a declarat Ioana Bogdan, director executiv al Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitară Ţara Făgăraşului.

În concret, delegaţii din aceste 8 regiuni implicate în proiect vizitează pe rând fiecare regiune în parte pentru a găsi cele mai inedite metode de a face turism.

,,Este un schimb de experienţă în domeniul turismului între mai mulţi parteneri. Concret, delegaţii acestor state vin să identifice locurile în care se poate face un anumit tip de turism, în cazul nostru fiind vorba de turismul din zona de munte, cu plimbări în natură, păduri seculare de stejari şi fagi, păşuni neschimbate de sute de ani, animale la păscut şi aşa mai departe. Din fiecare regiune participantă în proiect vin câte trei reprezentanţi. Zonele pe care le vizitează vor fi promovate în statele din care vin delegaţii”, a declarat primarul comunei Viştea, Florin Ioani.

Ţara Fagarasului face parte din acest proiect prin Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Ţara Fagarasului.

Pentru o atmosferă cu adevărat autentică la stâna de pe dealul Rucărului, organizatorii români au chemat un localnic să le cânte oaspeţilor o doină românească. Aceştia s-au bucurat de folclorul de la Rucăr şi de gastronomia locală timp de câteva ore, pe o vreme frumosă şi însorită.

 

Foto: Ioana Bogdan, director executiv al Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitară Ţara Făgăraşului.







Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.