Ce a făcut administraţia locală din Sâmbăta de Sus în anul 2021 aflaţi din interviul de mai jos cu primarul Nicolae Morariu. O trecere în revistă a ceea ce s-a întâmplat la nivel de infrastructură, de achiziţii, de fond funciar, de utilităţi, de grăniţuire, de administraţie!
Salut Făgăraş: Înainte de orice, vreau să vorbim despre canalizare, pentru că este cea mai mare dorinţă a locuitorilor din comună. Anul trecut s-au introdus primele conducte pe unul dintre drumurile principale ale satului.
Primar Nicolae Morariu: Am făcut documentaţia tehnică pentru întreaga canalizare, adică aproximativ 40 km de canal în: satul Sâmbăta de Sus, acolo unde va fi şi staţia de epurare, Staţiunea Climaterică, precum şi legătura dintre sat şi staţiune. Am împărţit această lucrare în 3 etape:
– prima etapă a fost Drumul Judeţean 104A, adică 2,4 km de reţea de canalizare. Am fost obligaţi să începem cu drumul acesta, pentru că aici va fi refăcut întregul drum, fiind parte a Drumului de sub munte, iar 7 ani nu am mai fi avut voie să stricăm carosabilul să introducem conducte. Este un proiect pe fonduri al Consiliului Judeţean care, după ce intră în monitorizare, nu mai poate fi modificat. Efortul financiar pentru partea aceasta a fost de 1,4 milioane de lei, iar lucrarea a durat 3 luni. Am avut noroc că firma constructoare, Diferit SRL, ne-a înţeles şi ne-a lăsat să ne facem treaba, ei trecând cu lucrarea de la Drăguş la Lisa, ca să avem noi timp să introducem conductele;
– a doua etapă vizează satul Sâmbăta şi staţia de epurare;
– a treia etapă vizează Staţiunea Climaterică şi link-ul dintre aceasta şi sat.
Salut Făgăraş: Staţia de epurare unde va fi amplasată?
Primar Nicolae Morariu: În josul satului, la circa 400 de metri.
Salut Făgăraş: De ce nu vor fi staţii de epurare diferite, una pentru staţiune, una pentru sat?
Primar Nicolae Morariu: Iniţial, pe master planul de dezvoltare a infrastructurii, al Consiliului Judeţean, eram trecuţi într-adevăr cu două staţii de epurare. Proiectantul ne-a spus că este mai bine să fie una singură, aşa că am schimbat soluţia tehnică şi facem una singură mai mare. Era o povară pentru noi să le gestionăm apoi pe amândouă.
Salut Făgăraş: Fondurile pentru următoarele două etape ale lucrării de canalizare de unde vin?
Primar Nicolae Morariu: Am depus un proiect pe programul ,,Anghel Saligny” în sumă de 26 de milioane de lei. La suma aceasta se adaugă cofinanţarea comunei de 800.000 de lei.
Salut Făgăraş: Ce orizont de timp estimaţi până când canalizarea să fie efectiv funcţională?
Primar Nicolae Morariu: Eu zic că undeva până în 3 ani, având în vedere amploarea lucrării. Cu mulţi ani în urmă, pe două străzi din sat s-au introdus nişte conducte de canalizare, pe care acum le vom scoate, ele fiind introduse atunci fără proiect, şi vom monta altele noi.
Salut Făgăraş: De la canalizare, să trecem la alimentarea cu apă, pentru că ştiu că oamenii din sat s-au tot plâns de apa care venea la robinet.
Primar Nicolae Morariu: Ţevile de apă sunt pline cu noroi, instalaţia în sine este plină de noroi. Nu am putut să intervenim anul trecut pe apă foarte mult pentru că a trebuit să facem demersuri ca să o avem în inventar. Nu aveam reţeaua de apă în inventar. Anul trecut am investit vreo 400.000 de lei, bani cu care am scos aproape 150 de contoare la limita de proprietate şi am făcut încă 10 guri de purjare ca să curăţăm instalaţiile. Mai facem anul acesta încă 140 de branşamente în zona turistică şi alte guri de purjare, ca să putem curăţa absolut toate ţevile de noroi. Intenţia noastră este modernizăm toată reţeaua, de la captare (situată la peste 1.000 de metri altitudine) şi până la branşamente. Avem o apă foarte bună, am luat mostre de la captare şi le-am dus la analize. Sper ca undeva pe la începutul verii, prin iunie, oamenilor să le vină la robinete exact această apă de calitate bună.
Salut Făgăraş: Preţul rămâne acelaşi?
Primar Nicolae Morariu: Intenţia este să scădem preţul. Acum metrul cub de apă este 3,2 lei, dar, dacă vom monta toate contoarele la limita de proprietate şi în zona turistică, am vrea să ajungem la 2 lei. Iar, dacă vom scoate contoarele la poartă în tot satul, ajungem şi mai jos cu preţul.
Salut Făgăraş: Despre drumurile din sat ce ne puteţi spune?
Primar Nicolae Morariu: Am făcut un proiect de 8 km de drumuri în sat, în valoare de aproximativ 30 de milioane de lei, pe care de asemenea l-am depus spre finanţare pe programul ,,Anghel Saligny”. Proiectul prevede asfaltare, trotuare, rigole, podeţe. Am primit o adresă cu clarificări pentru el, dar a fost ceva minor, însemnând că ne luăm angajamentul că vom termina canalizarea înaintea drumurilor.
Salut Făgăraş: Adică nu mai rămâne nicio stradă neasfaltată în sat?
Primar Nicolae Morariu: Exact! Noi la Sâmbăta nu aveam străzi comunale asfaltate. Aveam asfaltate doar două drumuri judeţene (105 B şi 104 A): cel care vine dinspre Sâmbăta de Jos şi ajunge în zona turistică şi cel care vine dinspre Drăguş şi ajunge la Lisa. Ele sunt de competenţa Consiliului Judeţean, fiind drumuri judeţene. Restul sunt toate drumuri comunale şi sunt în competenţa Primăriei.
Salut Făgăraş: Aţi avut în atenţie şi zona turistică, în 2021?
Primar Nicolae Morariu: Am adus o documentaţie de la Distrigaz şi am făcut demersurile necesare, am emis certificatul de urbanism şi s-a început proiectarea pentru extinderea reţelei de gaz în zona turistică. Vorbim de 6,3 km de reţea, care va fi realizată pe banii Distrigazului, aproximativ 1,5 milioane de lei. Acum sunt branşate la reţeaua de gaz numai Mânăstirea Brâncoveanu şi câteva hoteluri mai mari, celelalte pensiuni şi case se încălzeau cu lemne. Sper ca până spre sfârşitul anului să fie gata extinderea. Ei vor duce ţevi acolo unde văd că sunt construcţii.
Tot în zona turistică, cele 3 hectare şi jumătate de drumuri care sunt acolo figurau de două persoane fizice. Nu se ştie cum au ajuns acolo. 2,4 hectare erau intabulate pe o persoană şi diferenţa pe altă persoană fizică. Am reuşit, tot la nivelul anului 2021, să le readucem în proprietatea comunei. În acelaşi timp, am intabulat şi toate străzile din sat şi clădirile care sunt ale comunei.
Salut Făgăraş: Emblema satului, Castelul Brâncovenesc, rămâne tot concesionat tot degradat şi tot închis?
Primar Nicolae Morariu: Am reuşit să reziliem contractul de la Castel, după ce am intervenit în procesul de faliment al firmei care l-a luat în concesiune. Suntem înscrişi şi la masa credală, pentru că firma respectivă nu ne-a plătit niciodată nicio redevenţă, cred că din 2006 începând. În trecut acest Castel a avut diverse funcţiuni, a fost şcoală, a fost depozit de fructe, a fost sanatoriu pentru artişti. Acum vom face demersurile legale să îl intabulăm pe Comuna Sâmbăta de Sus. Între timp, am depus un memoriu la Ambasada SUA pentru nişte fonduri (500.000 de dolari) pentru Castel, la care deocamdată încă nu avem răspuns.
Salut Făgăraş: Titlurile de proprietate sunt cam puţine la nivelul comunei. Aţi făcut ceva în direcţia aceasta?
Primar Nicolae Morariu: Am luat şi noi fonduri de la OCPI pentru cadastrul sistematic. Anul trecut am primit 115.000 lei şi până în martie anul viitor vom emite cam 1.000 de tiluri de proprietate pe vechile amplasamente, adică pe lângă sat. Vrem să accesăm şi anul acesta fonduri pentru cadastru.
Salut Făgăraş: Cu vechea livadă ce va întâmpla? A fost împărţită oamenilor sub forma unor parcele foarte înguste la drum şi foarte lungi, care nu se pretează pentru construcţii. Se mai poate modifica ceva acolo?
Primar Nicolae Morariu: Da, aşa este. În proporţie de circa 80% livada a fost împărţită. Parcelele acelea vor rămâne aşa, sunt titluri de proprietate pe ele, unele au intrat în circuitul civil. Sunt doar câteva zone de 2-3 hectare unde sunt nişte suprapuneri şi acolo vom face repoziţionări. Oamenii au început deja să mai facă schimburi. Au rupt în două parcelele lungi, unul a luat o parte, altul cealaltă.
Salut Făgăraş: La APIA aţi depus ceva?
Primar Nicolae Morariu: Am depus 225 de hectare de pădure la APIA, fiind considerată pădure neaccesibilă. Nu au mai fost depuse niciodată la APIA până acum. Vom primi 200.000 de euro în 5 ani, adică undeva la 40.000 de euro anual. Suprafaţa aceasta de pădure este situată undeva către golul alpin şi nu se putea exploata.
Salut Făgăraş: Parcul auto pentru gospodărirea comunei a suferit modificări?
Primar Nicolae Morariu: Am mai cumpărat nişte utilaje pe fonduri europene, în valoare de 23.000 de euro: un tocător de crengi care funcţionează după tractor, o lama de zăpadă cu care putem nu numai curăţa zăpada dar şi îndrepta drumuri şi un alt tocător pentru buldoexcavator cu care putem curăţa şanţurile.
Salut Făgăraş: Ce a arătat ultimul control al Curţii de Conturi la Primăria Sâmbăta?
Primar Nicolae Morariu: Măsurile Curţii de Conturi au fost să clarificăm o sumă foarte mare (17 milioane de lei), din 2006 şi până astăzi, de la Capitolul 231 – Investiţii în curs. Erau multe recepţii făcute, dar ele nu erau scoase de la acest capitol şi a trebuit să luăm toată documentaţia la rând să găsim recepţii şi documente care să ne ajute să facem ordine. Au fost alte 6 milioane de lei de recuperat sub formă de taxe şi impozite locale, însă multe dintre firmele debitoare sunt în faliment, precum şi de recuperat sporuri ilegale şi sume folosite pentru combustibil.
Salut Făgăraş: Redeschid o rană veche din trecut, cu graniţa dintre comunele Sâmbăta de Sus şi Drăguş. Este tranşată definitiv?
Primar Nicolae Morariu: Noi nu o considerăm încheiată, anul trecut am făcut demersuri ca să începem o acţiune în instanţă. Am fost la ANCPI în Bucureşti să desecretizăm hărţile, pentru că cei de la OCPI Braşov ne tot spuneau că hărţile sunt secrete. Bucureştiul i-a obligat legal să nu umble cu documente secretizate, după ce în prealabil noi am obţinut hărţi nesecretizate, contra cost, de la Ministerul Apărării Naţionale. Ne şi gândeam că ne pot da chiar cei de la Apărare aceste hărţi, iar de la OCPI Braşov nu le putem primi? Vorbim aici de un perimetru de aproximativ 500 de hectare: 300 de hectare pe păşune alpină şi restul teren arabil. Graniţa a fost mutată în 2012, de pe creastă în vale. De exemplu, astăzi, Cabana Sâmbăta e la Drăguş.
Salut Făgăraş: Mulţumim pentru răspunsuri!