Centrul Cultural Reduta găzduiește în aceste zile o expoziție care cuprinde istoria mai multor familii din Ţara Făgăraşului. Marți, 6 noiembrie, aceasta a fost vernisată, la eveniment fiind prezenți și doi reprezentanți din Țara Făgărașului, descendenți ai familiilor din Țara Făgărașului care, la sfârșitul sec. Al XIX-lea au emigrat în America.
Expoziţia „Povestea unor familii din Ţara Făgăraşului” adună colaje cu fotografii, documente originale (carte de zestre de la 1868, paşaport de la 1931 sau carnet de asigurat de la 1935) şi obiecte personale aparţinând membrilor familiilor a căror istorie este reconstituită.
„Îl puteţi vedea în fotografie pe bunicul meu, în Statele Unite, în costum nemţesc, cum se numea atunci, obişnuit, acum. În a doua fotografie este lucrător la oţelăriile din Statele Unite, unde a câştigat bani, că n-a stat acolo să cerşească, aşa cum cerşesc mulţi în zilele noastre. Soţia lui a rămas acasă şi am şi o carte poştală pe care i-a scris-o în 1912”, povesteşte pentru bzb.ro Ioan Ciungara, nepotul lucrătorului emigrant din Ohio.
„Străbunicul meu a fost omorât în 1918, la Unire. A ieşit cu tricolorul să întâmpine oastea română care trecea graniţa – aceasta era la Viştea de Jos, zona grănicerească de atunci. Războiul era pe sfârşite şi s-a înfăptuit Marea Unirea, acum 100 de ani. Străbunicul era primar în Viştea şi cu ocazia aceasta a ieşit cu tricolorul. A fost arestat, a fost luat la Cluj şi nu se mai cunoaşte nimic despre el, bănuim că a murit torturat la Cluj”, povesteşte pentru sursa citată Aurica Virginia Tănăsescu, descendentă a familiilor Cârje şi Găzdacu.
Expoziţia rămâne în holul Centrului Cultural Reduta până în 14 noiembrie.
foto: bzb.ro