Județul nostru vrea să atingă pragul de 50% gunoi reciclat


Problema deșeurilor s-ar putea rezolva în județ printr-un proiect ce se numește „Sistem de management integrat al deșeurilor din județul Brașov”, pe scurt SMID. Investiția, dacă va fi pusă pe picioare, este colosală, estimată la 100 milioane de euro, iar sistemul de management integrat al deșeurilor va acoperi întregul nostru județ, după cum a explicat vicepreședintele CJ Brașov, Szenner Zoltan.

Szenner Zoltan, vicepreședinte CJ Brașov

La această oră, pe raza județului, gunoiul este reciclat doar în proporție de 5%, o fracție extrem de mică, ce atrage după sine contribuții anuale la Fondul de Mediu din partea administrațiilor publice locale care au avut cantități mari de deșeuri ne- reciclate.

Odată ce investiția SMID va fi realizată, vor dispărea și multele probleme din acest domeniu. Vor fi construite centre de colectare selectivă, vor fi făcute stații de transfer care să ușureze transportul din toate zonele județului către stațiile de tratare și compostare și va fi construită o centrală de management integrat al deșeurilor.

Potrivit lui Szenner Zoltan, această centrală va funcționa într-un spațiu închis, cel mai probabil în satul Cărpiniș din comuna Tărlungeni.

,,Eu am fost și am văzut mai multe investiții de acest gen (de curând la Covasna) și am fost plăcut impresionat, deși erau mult mai simple ca tehnologie decât cea care ar urma sa fie realizată la Brașov. Nu am simțit miros, deși multe erau cu platforme acoperite dar deschise, nu în hale complet închise cum urmează sa fie cea de aici. La Brașov, inclusiv preluarea deșeurilor se va face direct în hală, iar compostarea se va face în tunele de compostare, nu vor exista rampe de stocare deschise. Este ca o fabrică, iar ce este cel mai important este că la centrala de management integrat al deșeurilor nu va fi depozit de deșeuri”, a explicat vicepreședintele CJ Brașov.

Acesta explică și de ce investiția se va face în comuna Tărlungeni: ,,Pentru că acesta este cea mai bună variantă care ni s-a oferit și vreau să demontez opinia că este un teren propice pentru construcția de case. Este un teren viran, lângă o fermă de curcani, unde au fost excavări de pietriș, iar acum este locul în care se depozitează deșeuri în mod ilegal. Deșeuri pe care tot Primăria Tărlungeni este obligată să le strângă și să le ducă la depozitare pe cheltuiala comunei. Terenul este mai mare decât este necesar, este pe lungime, astfel încât permite amplasarea investiției în zona cea mai îndepărtată de comună și păstrarea distanțelor prevăzute de lege, fără probleme. Pe lângă faptul că se va amenaja zona și vor dispărea cheltuielile legate de ridicarea deșeurilor depozitate ilegal, comuna va avea și o serie de avantaje directe: se vor crea 80-100 de locuri de muncă de care vor putea beneficia persoanele asistate social din comună, vor scadea cheltuielile cu asistența socială, iar comuna va beneficia și de taxele și impozitele de pe urma investiției.”

Sistemul de management integrat al deșeurilor din județul Brașov este într-o fază incipientă deocamdată. Proiectul va fi finanțat prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020.

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.