Ziua de 2 august, Ziua Europeană de Comemorare a Holocaustului Romilor, a fost marcată în acest an la Auschwitz. Evenimentul internațional „Roma Genocide Remembrance: Dik I Na Bistar/Privește și nu uita“ a reunit aproximativ 350 de tineri din 18 țări, printre care și România.
Din Făgăraș au fost prezenți la eveniment doi tineri, Marian Alexandru și Rîpa Daniel, care au participat la ceremonia oficială dedicată comemorării victimelor rome din perioada Holocaustului, în prezența supraviețuitorilor romi ai Holocaustului și reprezentanților guvernelor și instituțiilor relevante la nivel internațional.
„A fost o experiență memorabilă, intensă, pe care cu siguranță n-o voi uita niciodată. Am vizitat lagărele și am fost uimit să aflu că au fost păstrate intacte, exact cum erau acum mai bine de 70 de ani. La muzeu a fost emoționant pentru fiecare participant. Mulți dintre noi am plâns“, povestește Marian Alexandru.
Cei doi făgărășeni au stat de vorbă și cu unul din cei 6 supraviețuitori ai Holocaustului, prezenți la ceremonie.
„Am stat de vorbă cu unul din cei 6 supraviețuitori și a fost foarte interesant ceea ce ne-a povestit. Și, cu toate că a trăit o adevărată dramă aici, ne-a spus că și-a trăit viața și că, la cei 90 de ani pe care îi are, și-a păstrat un spirit liber, nemuritor“, mai povestește Marian.
Evenimentul a fost coordonat de către Asociația Nevo Parudimos din Reșița în parteneriat cu peste 24 de organizații membre ale rețelei TernYpe, printre care și Partida Romilor din Făgăraș.
„Cei care au făcut posibil ca noi să ajungem la Auschwitz, au fost reprezentanții Asociației Partida Romilor Brașov și Făgăraș, Ionuț Androne și Gheorghe Androne. Lor li se datorează colaborarea cu Nevo Parudimos – Reșița, fundația coordonatoare și răspunzătoare de cei 45 de români care am fost la Auschwitz“.
La Auschwitz au murit 1 milion de oameni pe o durată de 4 ani. Cei mai mulți au fost evrei și, din totalul de 23.000 de romi, 21.000 au fost exterminați.
La Auschwitz s-a folosit prima oară gazarea cu Zyclon B. În doar 2 zile au fost omorâți 600 de sovietici.
(A.R.)
(poză jos – simbolul internațional al romilor)