Mâine, de Unirea Principatelor, stăm acasă. Este zi liberă


24 ianuarie este zi liberă. În această zi se sărbătorește Mica Unire – Unirea Principetalor Române. Angajaţii care sunt nevoiți să lucreze în zilele de sărbătoare legală trebuie să primească compensații pentru munca în zile de sărbătoare.

Ziua Unirii Principatelor Române, sărbătorită pe data de 24 ianuarie, este inclusă pe lista de zile libere în 2020. În această zi, salariații primesc liber de la angajator.

Anul trecut a fost primul în care această zi de sărbătoare a fost și zi nelucrătoare.

Anul acesta, 24 ianuarie pică vineri, astfel că românii vor avea prima minivacanță din acest an.

De la regulile privind interdicția de a munci în zilele de sărbătoare sunt exceptați salariații din unitățile sanitare și cele de alimentație publică. Lor le este impusă munca în zilele de sărbătoare deoarece, în această perioadă, trebuie asigurată asistența sanitară și aprovizionarea cetățenilor cu produse alimentare de strictă necesitate.

Conform Codului muncii, salariaților amintiți anterior „li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile”, iar în cazul în care, din motive justificate, acest lucru nu este posibil, „salariații beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzator muncii prestate în programul normal de lucru”.

Și pentru elevi, ziua de 24 ianuarie va fi zi liberă.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.