Mâine, eclipsă parțială de Soare. Va fi vizibilă și din România


O eclipsă parțială de Soare se va produce marți, 25 octombie, fenomen care va fi vizibil și din România. Eclipsa va avea loc în jurul prânzului și poate fi observată fără instrumente astronomice, însă obligatoriu trebuie folosit un filtru, pentru a proteja ochii.

Fenomenul va putea fi observat de pe tot teritoriul României, acoperirea Soarelui fiind între 33% și 44%. Zonele în care acoperirea va fi mai mare se află în nord-estul țării. Luna va începe să acopere Soarele din dreapta-sus. Durata fenomenului depinde de procentul de acoperire a Soarelui – unde acoperirea este mai mare și durata este mai lungă, potrivit observatorului astronomic din Capitală.

La ce oră ne vom uita pe cer

Eclipsa începe la momente diferite, dar care nu diferă cu mult. Cel mai devreme începe în nord-vestul țării, la ora 12:20, iar cel mai târziu în sud-est, la ora 12:28.
În nord-vest durează 2 ore și 18 minute, iar în nord-est, 2 ore și 26 minute. Maximul eclipsei se produce și el la ore diferite, dar diferențele sunt doar de câteva minute.

Cum poate fi observată eclipsa

Eclipsa poate fi observată fără instrumente astronomice. Potrivit Oservatorului Astronomic, puteți privi spre Soare, în siguranță, folosind un filtru de sudură verde, foarte închis la culoare, sau filtre speciale care se găsesc în magazinele specializate de astronomie. Se pot folosi și ochelari de eclipsă, dar nu ochelari de soare, mai precizează Observatorul.Articole similare

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.