Cetatea Făgăraşului găzduieşte în aceste zile un eveniment cultural important. Art Festin adună laolaltă muzica bună, teatrul, filmul, prelegerile şi conferinţele pe teme culturale, expoziţiile etc. Joi după-amiază, în Turnul Thomory din Cetate, a avut loc conferinţa de deschidere a festivalului, la care au fost prezente toate numele mari ce dau sonoritate nşi greutate evenimentului.
Marcel Iureş (actor): ,,Eu sunt unul din felurile de mâncare de la Art Festin. Aveţi grijă să luaţi colebil! E doar prima ediţie anul acesta, dar sper să ne revedem la Făgăraş şi în 2083,” a spus actorul plin de umor.
Marcel Iureş este deţinătorul a două titluri de cel mai bun actor de teatru din România. În cariera sa a cochetat foarte mult şi cu filmul, remarcându-se în celebrele filme ,,Războiul lui Tom Hart” (cu Bruce Willis şi Colin Farrel) , ,,Pacificatorul” (cu George Clooney şi Nicole Kidman).
La Art Festin, actorul joacă în piesa de teatru ,,Păi, despre ce vorbim noi aici, domnule?”, programată la Casa de Cultură vineri, cu începere de la ora 19.30, precum şi în piesa ,,Absolut”, care va avea loc sâmbătă, tot la Casa de Cultură, începând cu aceeaşi oră.
Irina Margareta Nistor (critic de film): ,,Am avut ocazia să fac un tur al acestei Cetăţi acum câteva luni şi, pentru că mi-a plăcut foarte mult, îmi doresc ca acest festival să iasă perfect. Interesant de observat este că festivalul începe în ziua solstiţiului de vară şi se încheie în cea de Sânziene. Vreau ca festivalul să aibă continuitate şi să ajungă la a X-a ediţie. Ne-am străduit să aducem filme variate la această ediţie, ca să fim pe toate gusturile”.
Irina Nistor a fost şi actriţă în seara deschiderii festivalului. A jucat alături de actorul Daniel Popa în piesa de teatru ,,Colibri”, care s-a desfăşurat în curtea interioară a Cetăţii, în aer liber.
Făgărăşenii o vor mai întâlni şi în ziua de Sânziene, începând cu ora 15.30, la Casa de Cultură, pentru cuvântul final de la Art Festin.
Am întrebat-o pe Irina Nistor ce film s-ar potrivi cu Cetatea Făgăraşului, dacă s-a turna aici în prezent un film. Mi-a spus că şi-ar imagina un film pasional, de dragoste, deşi este conştientă că aici s-au filmat în trecut câteva filme cu temă istorică.
Ivan Patzaichin: (canoist): ,,Nu sunt un orator extraordinar, dar sunt onorat să fiu prezent aici. Printre toate aceste evenimente culturale, zilele acestea o să facem şi puşină mişcare pe lacul Cetăţii. E prima dată când fac o manifestare în domeniul canotajului în preajma unei cetăţi. Pe 8 septembrie voi concura pe Tamisa, dar e important ca înaintea Cetăţii Londrei, să fiu la Cetatea Făgăraşlui”, a spus sportivul.
Sâmbătă, de la 10.30, Ivan Patzaichin va susţine o conferinţă de presă în Sala Tronului de Cetate. 0 Jumătate de oră mai târziu, pe lacul Cetăţii, îl veţi vedea la un concurs de canotci.
Patzaichin este cvadruplu laureat cu aur la Jocurile Olimpice de vară din 1968, 1972, 1980 și 1984 și triplu laureat cu argint. În prezent este antrenorul lotului olimpic de caiac-canoe.
Daniel Popa (actor): ,,Este o minune pentru mine că joc în aceeaşi piesă cu Irina Margareta Nistor. E o piesă despre cum o să ajungă lumea noastră dacă Deragnea este nevinovat”, a spus ironic actorul.
Daniel Popa este actor, regizor şi dramaturg. Făgărăşenii l-au putut vedea în ziua deshiderii festivalului, când şi-a interpretat rolul din piesa ,,Colibri”, având-o partneră de scenă pe Irina Margareta Nistor.
Marcel Şofariu (preşedinte SKV – Asociaţia Carpatină Ardeleană a Turiştilor): ,,Noi ne ocupăm de munţi. Pe parcursul acestui festival am organizat o expoziţie la Casa de Cultură cu fotografii cu cabane montane, unele dintre ele fiind chiar de dinainte de anul 1900”.
SKV a luat fiinţă în anul 1880 la Sibiu, fiind una dintre cele mai vechi asociatii montane din lume, in functiune. De-a lungul timpului SKV a construit si reconstruit 60 de cabane intre care cele mai cunoscute sunt Postăvaru, Curmătura, Omu, Mălăieşti, Bolboci, Vârful cu Dor, Diham, Urlea, Sâmbăta, Podragu, Bâlea, Negoiu, Bârcaciu, Prejba, Şurianu, Parâng şi a pus bazele staţiunilor Poiana Braşov şi Păltiniş. Cabana Postavaru este până în prezent singura care a reintrat în posesia Asociației.
SKV continuă tradiţia prin organizarea de drumeţii pentru toate categoriile de vârstă şi se implică prin proiecte în refacerea infrastructurii turistice de drumeţie din munţii României.
Gheorghe Sucaciu (primarul Făgăraşului): ,,Împreună cu cele două instituţii de cultură (n.r. Muzeul ,,Valer Literat” şi Casa de Cultură), am hotărât ca toate evenimentele din anul Centenarului, inclusiv acest festival, să se desfăşoare sub egida ,,Uniţi în Centru”. Asta, întrucât s-a dovedit geografic să Făgăraşul este în centrul României. Noi ne dorim ca Făgăraşul să fie şi pe viitor pe harta culturală a României”.
Art Festin Făgăraş este un festival cultural organizat de Asociaţia Culturală ArtRaising, în colaborare cu Primăria şi Consiliul Local Făgăraş, cu sprijinul ambasadei SUA în România şi cu ajutorul Muzeului ,,Valer Literat” (manager dr. Elena Băjenaru), al Casei municipale de Cultură (manager Diana Gribincea Popa) şi al Fundaţiei Culturale Ţara Făgăraşului (preşedinte Oana Mitea).
Scopul festivalului este de a transforma oraşulul, în perioada 21 – 24 iunie 2018, într-un centru cultural al României, în beneficiul comunității locale.
Reprezentanţii Asociaţiei ArtRaising sunt soţii Lidia Solomon şi Sorin Solomon, precum şi criticul de film Margareta Nistor.
(Cristina Cornilă)