Mitropolitul a slujit la Făgăraş, Preasfinţitul Ilarion Făgărăşanul la Calbor


Biserica Brâncoveanu (Sfântul Nicolae) Făgăraş

Biserica „Sfântul Nicolae” din Făgăraş a fost în sărbătoare în Duminica a 27-a după Rusalii, la două zile de la hramul locaşului de cult. Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a liturghisit în această biserică emblematică pentru Ţara Făgăraşului şi pentru întreaga Transilvanie, ctitorie a Sfântului Domnitor Constantin Brâncoveanu.

Credincioşii din Făgăraş au participat în număr mare la Sfânta Liturghie arhierească, iar tinerii de la Asociaţia „Doamna Maria Brâncoveanu” au dat răspunsurile liturgice şi au cântat colinde, coordonaţi de doamna preoteasă Natalia Corlean.

În soborul slujitor s-au aflat protopopul de Făgăraş, Iulian Mihai Boac, preoţii Marius Corlean şi Ioan Paroş de la biserica făgărăşeană, precum şi alţi slujitori ai sfintelor altare.

Nevoinţe spirituale şi iubire de semen

La finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurenţiu le-a vorbit credincioşilor despre pregătirea duhovnicească la care suntem chemaţi în această perioadă de post. Ierarhul i-a îndemnat pe credincioşi să aducă alături de post şi de rugăciune şi faptele bune, pentru a da dovadă de iubire faţă de semenii aflaţi în nevoi.

„În fiecare din aceste zile, mai ales în fiecare dintre duminicile acestei perioade învăţăm câte ceva. Ne-am obişnuit să înţelegem că Biserica este o şcoală a mântuirii, o şcoală în care învăţăm cum să ne comportăm şi mai ales ce trebuie să împlinim ca să câştigăm viaţa veşnică. Am observat cum ne ia Biserica de mână şi ne conduce în fiecare duminică şi în fiecare sărbătoare din perioada anului spre o ţintă anume, mergem spre ceva, urcăm spre un moment de culme spirituală. În perioada postului şi chiar înainte de această perioadă, tema principală a învăţăturii pe care noi am experimentat-o în cadrul Liturghiei prin Evangheliile care au fost citite şi explicate, a fost îmbogăţirea în Dumnezeu prin faptele milosteniei. (…) În Evanghelia de astăzi ni se arată o minune săvârşită de Mântuitorul Iisus Hristos, vindecarea unei femei gârbove. Această vindecare a făcut-o Mântuitorul în mod intenţionat într-o zi de sabat, într-o zi de sâmbătă, zi în care existau foarte multe restricţii în legea iudaică. Mântuitorul, văzând reacţia celor care ar fi trebuit să se bucure de salvarea semenului şi L-au acuzat pe Mântuitorul că încalcă Legea, îi numeşte pe aceştia «făţarnici». Dacă făţarnicii au încercat să împlinească forma Legii, iar duhul Legii l-au uitat. Deci, acum când săvârşim aceste nevoinţe spirituale, când postim, nu trebuie să-i acuzăm pe alţii că nu postesc şi să ne arătăm pe noi că postim. Trebuie să ajutăm semenul printr-o iubire desăvârşită, care vine de la Dumnezeu”, a subliniat ierarhul.

Biserica din Calbor

Credincioşii prezenţi au avut posiblitatea să se închine capului Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei, păstrat într-o raclă la Catedrala mitropolitană din Sibiu şi adus la biserica făgărăşeană spre binecuvântare, scrie mitropolia-ardealului.ro.

Tot duminică, Preasfinţitul Ilarion Făgărăşanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, s-a aflat  în mijlocul credincioşilor din parohia Calbor.

Fostul stareţ al Mânăstirii ,,Constantin Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus până în anul 2015, PS Ilarion a participat la slujba din satul Calbor, duminică, 8 decembrie 2019, unde a slujit împreună cu preotul paroh Florin Popa. Enoriaşii au ţinut să fie prezenţi la Sfânta Liturghie împrăcaţi în port popular.

 Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.