Mitropolitul Laurenţiu a sfinţit trapeza Mânăstirii Dejani


În Duminica a 7-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” de la Dejani. Ierarhul a liturghisit împreună cu un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte vicarul eparhial al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă, starețul mănăstirii făgărășene, protosinghelul Varlaam Nechifor, protopopul de Făgăraș, Iulian Mihai Boac și alți slujitori ai sfintelor altare.

IMG_8163-630x420

Credincioșii din localitățile aflate în apropierea mănăstirii au participat în număr mare la liturghia arhierească din această duminică, mulți dintre ei primind Sfânta Împărtășanie.

Cuvântul de învățătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de părintele vicar eparhial, care a tâlcuit pe larg Evanghelia citită la Sfânta Liturghie, text scripturistic ce relatează minunea vindecării a doi orbi și a unui mut.

„Învățăm din Evanghelia de astăzi că Dumnezeu este foarte aplecat, foarte îngăduitor, foarte deschis spre rugăciunea celor aflați în suferință și mai ales spre rugăciunea celor care sunt infirmi, a celor care au o neputință din naștere sau le lipsește ceva din naștere. Are Mântuitorul spre aceștia o aplecare deosebită. Al doilea lucru pe care îl învățăm astăzi atât din atitudinea Mântuitorului, prin modul în care a făcut această minune, cât și din dialogul pe care îl are cu cei doi orbi, este că, pentru ca să se întâmple minunea pe care o vrem în viața noastră, pentru ca să ne fie ascultată rugăciunea noastră trebuie să avem credință puternică”, a subliniat arhimandritul Ioachim Tomoiagă.

Minunile credinței

La final, Părintele Mitropolit le-a vorbit credincioșilor despre credința pe care trebuie să o avem mereu în suflet pentru ca viața noastră să fie ocrotită de Dumnezeu, Cel care face minuni în lume, îi ocrotește pe cei care-L cinstesc și binecuvintează omenirea cu darurile Sale revărsate din iubire nemărginită.

„Mântuitorul Iisus Hristos S-a atins de ochii celor doi orbi cu atingerea dumnezeiască. A fost momentul de întâlnire a creației cu Creatorul, S-a atins Creatorul din nou de creație și a tămăduit neputința, dându-le vederea. Și pentru că L-au cunoscut pe Hristos, cei doi au primit îndemnul Lui de a nu spune nimic, pentru că Mântuitorul nu a săvârșit nici o minune pentru ca să fie cunoscut. În momentul în care le-a deschis ochii, ei L-au văzut pe Dumnezeu și trebuie să dorim și noi ca examenul credinței noastre să fie atât de puternic și să-l trecem în așa fel încât, de fiecare dată când venim la biserică, de fiecare dată când vedem minunile creației, să-L lăudăm pe Creator, de fiecare dată când se întâmplă în viața noastră o minune, să ne dăm seama că este o minune și să-L cinstim pe Dumnezeu”, a spus IPS Mitropolit Laurențiu.

După Sfânta Liturghie, ierarhul și soborul slujitor au sfințit trapeza mănăstirii din noul corp de chilii care se construiește în acest așezământ monahal din Munții Făgărașului. Credincioșii prezenți au avut posibilitatea să cinstească racla în care se păstrează capul Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, adusă de la Catedrala mitropolitană din Sibiu.

IMG_8242-748x420

IMG_8123-748x420

IMG_8226-748x420

Text şi foto: Mitropolia ArdealuluiLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.