Muzeul Ţării Făgăraşului găzduieşte o expoziţie inedită despre ordinele de dans de la baluri


Vernisajul expoziţiei denumită ,,O istorie a balului cuprinsă în ordinele de dans” va avea loc vineri, 18 mai 2018, ora 12.00.

Expoziţia este organizată de Muzeul Ţării Făgăraşului ,,Valer Literat” şi Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu.

muezeu bal

Ce este ordinul de dans?

Ordinul de dans sau carnetul de bal cuprinde lista titlurilor dansurilor (uneori și a compozitorilor) grupate într-o coloană, cu spații libere într-o a doua coloană pentru numele partenerilor. Este un accesoriu feminin, cu panglică sau un element decorativ pentru a fi atașat la încheietura mâinii sau la rochia de bal, arată organizatorii expoziţiei.

Ordinele de dans au fost foarte populare în Viena, dar au fost folosite şi în Anglia și Statele Unite în jurul anului 1830.

Expoziţia cuprinde 48 de astfel de carnete.

În perioada în care ordinele de dans au fost la apogeu, ele erau considerate accesorii foarte elaborate şi încorporau catifea, mătase, metal și uneori bijuterii, unicitatea designului având drept scop promovarea gazdelor balului și sublinierea importanței oaspeților acestora.

Expoziția cuprinde, de asemenea, informații despre organizarea balurilor în Sibiu și despre ținuta de seară, reproduceri din colecțiile de stampe și accesorii din colecțiile Muzeului de Istorie.

ordine de dans 2

Deși carnetele de bal au scăzut în popularitate înainte de jumătatea sec. XX, semnificația lor socială continuă să supraviețuiască până astăzi. Expresii precum „Carnetul meu de bal este plin” sau „Trece-mă în carnetul de bal” sunt folosite chiar și în zilele noastre.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.