Niculae zice că redeschide Nitroporos. ,,Vorbe-n vânt”, susţine Cupu


Vestea că omul de afaceri Ioan Niculae ar vrea să redeschidă societatea Nitroporos i-ar putea bucura pe mulţi dintre cei care urmăresc un loc de muncă în industria chimică. Totul a pornit de la o declaraţie recentă dată de acesta, în care arăta că ar vrea să-şi redeschidă combinatele, inclusiv Nitroporos Făgăraş, dacă Guvernul va decide plafonarea prețului la gaze naturale la 68 de lei/MWh. În realitate, soarta instalaţiei de la Făgăraş este pecetluită, iar declaraţiile sale nu se suprapun cu situaţia reală.

nitroporosInstalaţiile de la Făgăraş sunt pe două societăţi, ambele în faliment la această oră. Lichidarea societăţilor presupune vânzarea activelor pentru plata datoriilor, nemaifiind posibilă exploatarea acestora.

,,Vorbim aici de Nitroporos şi de Gladwell, societăţi cu datorii mari şi intrate în faliment. O parte din instalaţii e pe o societate, o parte pe cealaltă. Tehnic ar putea fi posibilă, cu mari greutăţi, repornirea lor, dar legal este imposibil. Nu poate reîncepe activitatea dacă firmele sunt în faliment. Nu poate veni nici prin interpuşi să preia activele acestora la vânzarea lor prin licitaţie publică. Eu zic că prin însăşi declaraţia aceasta, că redeschide combinatul de la Făgăraş, şi-a tăiat craca de sub picioare, în sensul că nu ar putea participa la vânzarea bunurilor cu o altă societate a sa. Este o declaraţie pe care o aruncă pentru a mai primi nişte facilităţi la gaz. Poate să redeschidă eventual combinatul de la Slobozia, dar exclus cel de la Făgăraş! Nu face decât un joc să pună presiune pentru preţul gazului, vorbe-n vânt”, a declarat liderul sindical Lucian Cupu.

Cupu precizează că şi-ar dori foarte mult să reînceapă activitatea pe platforma chimică făgărăşeană, dar este sceptic că Niculae ar putea să-şi ducă acest plan la capăt.DSCN2040

,,Gândiţi-vă că Nitroporos este oprit din 2014. Câte ar trebui făcute să funcţioneze! Iscirizarea vaselor sub presiune, autorizaţia integrată de mediu, autorizaţia de gospodărire a apelor… nu mai vorbesc de reparaţii, revizii! Numai obţinerea autorizaţiei de mediu poate dura 7-8 luni. Însă, chiar şi aşa, hai să spunem că tehnic s-ar putea. Dar nu se poate din celelalte motive pe care vi le-am arătat,” precizează liderul de sindicat.

Acesta mai spune că la momentul actual pe societatea Gladwell mai sunt angajaţi doar paznicii, iar pe Nitroporos vreo 20 de oameni, mai toţi pompieri.

Ce a declarat omul de afaceri

„Am spus si repet cu voce tare, indiferent cate multinationale deranjez, OUG 114/2018 este una dintre cele mai bune legi dupa 1989, pentru relansarea a ce mai exista din industria romaneasca si cu precadere cea afectata dupa 2013 cand s-a facut marea liberalizare la gaz metan, care in intelegerea romaneasca a fost emiterea unui act normativ prin care sa creasca pretul gazului metan cu 100% de la 1 aprilie 2013 la 31 martie 2014 (un an de zile). Daca acest pret de 68 lei MWh se aplica corect, in sensul in care dupa asigurarea necesarului populatiei (necesar care trebuie sa fie calculat corect), consumatorii finali isi procura gazul pentru nevoile lor de productie, fara sa aiba dreptul de revanzare si aici, ma refer la consumatorii finali la care ponderea gazului metan in costul de productie este semnificativ, in sensul ca depaseste 30 – 40 %. Din acest punct de vedere al costului, se pot deschide toate combinatele (patru in prima faza, pana in luna mai 2019 si urmatoarele doua in septembrie – octombrie 2019). Daca ne trimit la cos cu import nu vom porni nimic sau vom porni maximum doua combinate (unul de methanol, si cu mare greutate, unul de ingrasaminte) iar celelalte patru vor disparea, taiate pe bucati, intrucat Legea insolventei este buna, dar are un termen limita”, a declarant Niculae într-un interviu pentru Evenimentul Zilei.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.