Nicuşor Dan: ,,Mă întorc la Făgăraş în noiembrie să o sărbătorim pe bunica la cei 92 de ani pe care îi împlineşte!”


Vineri, 25 octombrie, fiecare colţişor al Colegiului ,,Radu Negru” a vibrat a sărbătoare. A fost ziua în care instituţia de învăţământ a împlinit un secol şi jumătate de existenţă. Foşti elevi ai liceului, răspândiţi între timp prin toate zările României, s-au întors acasă, ca să retrăiască emoţiile celor patru ani de liceu care le-au schimbat vieţile. Fiecare absolvent îi datorează acestui liceu o mică părticică din destinul său. Printre cei care au venit la marea sărbătoare s-a numărat şi matematicianul României, Nicuşor Dan, promoţia 1988, olimpic mondial de două ori, în ’87 (Havana, Cuba) şi ’88 (Canberra, Australia). În semn de apreciere, Nicuşor Dan a fost medaliat de directorul actual al Colegiului, prof. Maria Racu. Acesta a acordat apoi un interviu ziarului ,,Salu Făgăraş” în care a vorbit despre anii de liceu.

 

Cristina Cornilă: Aţi fost un elev năstruşnic sau un elev cuminte?

Nicuşor Dan: Aveam pe atunci un director foarte strict, Horaţiu Judele, aşa că nu ne permiteam să fim prea năstruşnici. În timpul şcolii se mai auzea câte un urlet pe culoar de la el (râde nostalgic). Am mai jucat fotbal în timpul orelor, am mai sărit gardul, am mai fost cu colegii fumători la fumat în scări de bloc, deşi mărturisesc că eu n-am fumat niciodată. Deci, pot să zic că am făcut năzbâtii, dar cu limită.

Cristina Cornilă: Veniţi des la Făgăraş? Părinţii locuiesc încă în Făgăraş?

Nicuşor Dan: La Făgăraş am părinţii, care, acum pentru că au în sfârşit o nepoţică, vin ei mai des la Bucureşti decât vin eu la Făgăraş. Mai am bucuria de a mai avea şi o bunică în viaţă, iar pentru ea o să mă întorc luna viitoare, peste două sau trei săptămâni, să sărbătorim cei 92 de ani pe care îi împlineşte.

Cristina Cornilă: V-aţi adus fetiţa vreodată în oraşul natal?

Nicuşor Dan: Bineînţeles că a fost la Făgăraş! Acum are 3 ani şi jumătate, iar prima ninsoare pe care a văzut-o în viaţa ei a fost la Făgăraş, în cartierul Galaţi, acolo unde locuiesc ai mei. Îi place foarte mult aici la bunici. Am vrut să o aduc şi acum, când am venit la sărbătorirea Colegiului ,,Radu Negru”, dar până la urmă a rămas cu mama ei la Bucureşti.

foto: Cornel Comici

Cristina Cornilă: Aţi mai păstrat legătura cu foştii colegi de liceu?

Nicuşor Dan: Da, mă mai văd cu unii dintre ei. Am avut întâlnirea de 30 de ani de la terminarea liceului anul trecut şi i-am văzut cam pe jumătate dintre colegii mei de clasă, căci atâţia au venit. Acum avem şi grup de whatsapp, mai schimbăm mesaje între noi.

Cristina Cornilă: Pe cine aţi avut diriginte în liceu?

Nicuşor Dan: Am avut-o iniţial pe doamna Dobrotă, până în clasa a XI-a. Mi-o aduc aminte ca pe o persoană interesantă, care la orele de dirigenţie fie ne aducea muzică clasică, fie comentam câte un roman, adică încerca să facă din dirigenţie şi un fel de îndrumare către cultură. Apoi am avut-o pe doamna Bogdan, soţia profesorului Ion Bogdan, profesoară de fizică. Director, cum am mai zis, era Horaţiu Judele, iar director adjunct era Ion Funariu. Multă lume a vorbit de ,,spiritul Liceului Radu Negru’’ şi cred că există aşa ceva. Dincolo de micile năzbâtii pe care fiecare dintre noi le-am făcut la vârsta liceului, s-a impregnat în noi o seriozitate, o asumare, o deminitate etc.

Cristina Cornilă: Matematica, cea care v-a făcut celebru, de ce nume se leagă?

Nicuşor Dan: Am făcut matematică la ,,Radu Negru” în toţi cei patru ani cu profesorul Cocoradă. M-a mirosit repede, a văzut că am un talent în matematică şi mi-a spus ceva de genul ,,ia cărţile astea, fă problemele de aici şi mai stăm apoi de vorbă” (râde). În viaţă am fost matematician serios, în sensul că am făcut Facultatea de Matematică, după aceea mi-am dat un doctorat în Franţa de matematică, m-am întors la Institutul de Matematică, am fost angajat acolo până de curând, iar după aceea încet-încet am intrat pe panta aceasta civică, ce s-a transformat în politică.

o parte dintre foştii profesori ai lui Nicuşor Dan

Cristina Cornilă: Că veni vorba, ce mai face politicianul Nicuşor Dan?

Nicuşor Dan: (se gândeşte) Voi candida vara viitoare pentru Primăria Bucureştiului. O voi face ca independent, dar membrii USR Bucureşti au votat pentru susţinerea mea.

Cristina Cornilă: Înţeleg că nu vă întoarceţi în USR. Totuşi, nici nu ştiu de ce aţi plecat…

Nicuşor Dan: A fost o chestiune care a ţinut de o promisiune pe care eu, ca fondator al acestui partid am făcut-o în momentul în care s-a înfiinţat, adică partidul acesta să fie un partid-umbrelă care să nu distingă între progresişti şi conservatori, dar la un moment dat partidul a luat o decizie progresistă când a fost vorba de referendumul pentru familie şi am considerat că nu mai pot să mă ţin de cuvânt şi am plecat. Am rămas, însă, în relaţii bune cu USR.

Cristina Cornilă: Succes!

 Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.