Nocturna Bibliotecii ,,Octavian Paler”


NOCTURNA BIBLIOTECII
Octavian Paler Făgăraş
Uomo Universale
28 noiembrie, 2019
ORA 18.00
I. Arta teatrală – alternativă educațională pentru copii
*Trupa de Teatru „Thalia” a Casei Municipale de Cultură Făgăraș prezintă „Atelierul de teatru”: Lectură. Poezie. Monolog. Scenete. Coordonator: Psiholog consilier educațional, referent așezământ cultural Ionuț-Teodor Sas
Mara Burincă – clasa a IV-a, Daria Șeitan – clasa a IV-a, Ana Maria Csutak – clasa a V-a, Iulia Csutak – clasa a VII-a, Paula Lie – clasa a V-a, Mihaela Logrea – clasa a VI-a, Maia Musceleanu – clasa a VI-a, Sonia Stiniguță – clasa a IV-a, Aura Tărnăuceanu – clasa IV-a, Ștefania Pică – clasa a IV-a, Ioana Frâncu – clasa a VI-a, Andrei Stanciu – clasa a VIII.
II. Desenul și pictura – dezvoltare culturală și intelectuală pentru copii
*Vernisaj. „Lumea văzută prin ochii lor”
* Daria Șeitan, Școala Gimnazială „Ovid Densușianu”, profesor îndrumător Adela Paraschiv
**Iulia Ștefan, clasa a IX-a A Colegiul Național „Doamna Stanca”, profesor diriginte Simona Aron
***„Forma și culoarea. O incursiune psiho-estetică în operele renascentiste” – prezintă doamna Mariana Lațin
***PAUZĂ***
III. Lectura este o artă, un proces mai lung şi mai complicat decât privirea
* Seria „Cronici de război” de eleva Ruxandra Popa, Club Laudatio. Lectura autoarei. Dezbateri cu invitații
IV. Taina scrisului. Scrisul între pasiune și vocație
* Poezia „ Scrisoare … ” de Ruxandra Popa. Lectură în română –Ruxandra Popa. Lectura în franceză – prof. Viorica Bica. Analiza textului – prof. Viorica Bica
V. Uomo Universale – preot profesor dr. Ciprian Valentin Bîlbă, Liceul Teologic Ortodox „Sf. Constantin Brâncoveanu”.
*Exegeza desenului „Omul – această nerăspunsă întrebare” – eleva Alexandra Ciortan
** Artă interpretativă: elevele – Maria Streza, Ioana Bota (chitară&voce), Cristiana Moldovan (nai) – clasa a XII-a P
*** Un șmecher la lecție/adaptare după Mircea Sântimbreanu, prof. Sorina Boamfă: Mihai Dorca – clasa a VII-a, Daniela Dincă – clasa a VII-a, Andra Sas – clasa a IX-a P, Alexandru Trandafir – clasa a IX-a P
**** Tableta, prof Szusza Dull: Paula Lie; Mădălina Szilvester – clasa a V-a
Public invitat:
clasa a VI-a A, Colegiul Național „Doamna Stanca”, profesor Adina Lupu
clasa a IX-a A, Colegiul Național „Radu Negru”, profesor Alina Mănduc
clasa a IX –a A, Colegiul Național „Doamna Stanca”, profesor Adela Paraschiv
clasa a VII-a A, Liceul Teologic Ortodox „Sf. Constantin Brâncoveanu”, profesor Szusza Dull

Evenimentul cultural național de activare nocturnă a bibliotecii din această seară prilejuiește redefinirea rolului pe care îl are biblioteca publică în societate, mai ales față de copii și tineri. Toate activitățile cuprinse în Program, derulate de către partenerii și invitații noștri, se subînscriu domeniului cultural, iar biblioteca devine astfel un portal spre cunoaștere dar și o interfață facilitatoare comunicării, socializării și colaborării.
Omul Renașterii, numit și Omul universal, în italiană Uomo Universale, este un ideal al umanismului renascentist, izvorât din conceptul exprimat de către unul dintre cei mai complecși reprezentanți ai curentului, Leon Battista Alberti (1404–1472). Acesta afirmă că un om poate face toate lucrurile dacă el vrea. În epocă, omul era considerat centrul universului, nelimitat în capacitățile sale de dezvoltare și se configura ideea că oamenii ar trebui să încerce să îmbrățișeze toate cunoștințele și să-și dezvolte propriile capacități cât mai deplin.
Din toate acestea extragem caracteristicile evenimentului: biblioteca este pentru noi cetatea ideală, spațiul material și spiritual de locuire pentru tinerii din această seară, care sunt de fapt uomo universale, omul talentat care-și dezvoltă abilitățile în toate domeniile cunoașterii, prin talentul manifestat în arta teatrală, artă plastică, arta scrisului și arta muzicală.
Le-am oferit o nocturnă a lor, pentru a se desfășura pe mai multe planuri, cu talent și har, dar la un nivel de excelență – cultura, cu infinitele ei fațete și posibilități creative de exprimare. (Coordonator bibliotecă Raluca-Maria Bucur)
I. Primul moment cultural al serii este Arta teatrală – alternativă educațională pentru copii, al Trupei de Teatru „Thalia” a Casei Municipale de Cultură Făgăraș care prezintă „Atelierul de teatru”: Lectură. Poezie. Monolog. Scenete. Coordonator: Psiholog consilier educațional, referent așezământ cultural Ionuț-Teodor Sas
Într-o concisă sinteză putem spune că arta teatrală, ca alternativă educațională pentru copii, cizelează simțul estetic, dezvoltă sensibilitatea, îmbogățește capacitățile empatice și de comunicare, formează spirite frumoase și libere. Prin arta teatrală se conturează și se desăvârșește personalitatea umană.
II.Desenul și pictura – dezvoltare culturală și intelectuală pentru copii, în care vernisăm, prin punerea la dispoziția dumneavoastră a expoziției Lumea văzută prin ochii lor, lucrările elevelor Daria Șeitan, Școala Gimnazială „Ovid Densușianu”, profesor îndrumător Adela Paraschiv și Iulia Ștefan, clasa a IX-a A Colegiul Național „Doamna Stanca”, profesor diriginte Simona Aron. De-a lungul istoriei, arta a jucat un rol important în dezvoltarea culturală și intelectuală a omenirii. Doamna profesor Mariana Lațin a propus o Incursiune psiho-estetică în operele renascentiste, prin intermediul formei și a culorii.
III. Prin intermediul elevei Ruxandra Popa, membru Club Laudatio lectura este o artă, un proces mai lung şi mai complicat decât privirea, așa cum definea scriitoarea Virginia Wolf plăcuta, rodnica și neasemuită zăbavă. Asistăm la o premieră, pentru că Ruxandra ne face lectura unor fragmente din propria sa seria literară „Cronici de război”.
Membră a CLUBULUI LAUDATIO al Bibliotecii Municipale” ”Octavian Paler”, ”Ruxandra Popa, elevă la Colegiul Național ”Radu Negru”, clasa a-IX-a A, a delectat audiența cu poemul de debut ”Scrisoarea de dragoste a unui poet către iubita ta, Natura. Varianta în franceză”, ”La lettre d’amour adressée par un poète à sa bien-aimée, la Nature”, este înscrisă în concursul lansat de Asociația ”Rencontres Europeennes. Europoésie”, Paris cu tema: ”La protection de la nature”. Elegia testamentară instituie un timp al izvorârii creației literare. Versurile se întrupează într-o elegie testamentară în care irump regretul, nostalgia unui ”paradis pierdut”, năruirea, liniștea” (Prof. Viorica Bica).
Am închis acest cerc al Nocturnii, cu revenirea la conceptul umanist renascentist Uomo Universale care va fi prezentat teologic și psihologic de către preot profesor dr. Ciprian Valentin Bîlbă, de la Liceul Teologic Ortodox „Sf. Constantin Brâncoveanu”, partenerul nostru cultural, care ne-a pregătit încă alte momente interesante și atractive: Exegeza desenului „Omul – această nerăspunsă întrebare” realizat de eleva Alexandra Ciortan. Artă interpretativă: Maria Streza, Ioana Bota (chitară&voce), Cristiana Moldovan (nai). Un șmecher la lecție/adaptare după Mircea Sântimbreanu. Tableta, prof Szusza Dull.








Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.