O tânără din Făgăraş face senzaţie într-o sală de forţă. Ridică greutăţi de 180 kg


Denisa Rotbăşan, făgărăşeancă la origini, este una dintre puţinele femei din sălile de sport din România, care manevrează greutăţile, cu mai multă forţă, uşurinţă şi pricepere decât ar face-o bărbaţii. Denisa are 33 de ani şi este antrenor personal la o sală din Cluj Napoca.

A fost pasionată de sport de copil, a lucrat mulţi ani în Italia în vecinătatea acestui domeniu, iar de un an şi ceva antrenează oameni de toate vârstele, femei şi bărbaţi deopotrivă, la o sală de sport, pe care ea însăşi o frecventa pe vremea când se antrena doar pentru sine.

,,Mi-a plăcut sportul de când mă ştiu. În primii ani de şcoală locuiam cu familia în Braşov şi mergeam acolo la o şcoală cu profil sportiv. În clasa a V-a am fost selecţionată pentru echipa de handbal Dinamo. Am făcut o vreme handbal la Dinamo, iar apoi, când printr-o conjunctură a sorţii ne-am mutat înapoi la Făgăraş, am renunţat la acest vis. Am făcut ultimii doi ani de liceu la Liceul Industrial din Făgăraş şi după o vreme am plecat în Italia. Aici, după ce am terminat un curs de masaj şi kinetoterapie, am început să muncesc la o clinică de reabilitare a persoanelor care aveau dizabilităţi sau care se recuperau după tot felul de accidente. Lucram şi la clinică, lucram şi în privat cu oamenii acasă. Se întâmpla în Civitanova, un oraş port din regiunea Marche”, povesteşte Denisa.

A locuit şi a muncit 9 ani în Italia. În ţara de adopţie, Denisa s-a căsătorit şi a avut-o pe Sirya, o frumuseţe de fată, care a primit la naştere cetăţenia italiană şi care este mândria mamei ei. Una dintre mândrii, ca să fim corecţi, pentru că Denisa mai are 7 luni până va da naştere celui de-al doilea copil.

I-a plăcut Italia şi viaţa de acolo, dar parcă nu s-a putut împăca, pentru tot restul vieţii, cu dorul de ţară şi de familia din România.

,,În fiecare an mă gândeam că mă voi întoarce până la urmă în România. Aveam temeri despre ce urma să fac acasă, dar de fiecare dată mă încuraja sora mea, Bianca, stabilită între timp la Cluj. Întâmplarea a fost să trec şi printr-un divorţ, aşa că acela a fost un impuls ca să revin. M-am mutat în Cluj şi am luat-o efectiv de la zero. Mi-am găsit o chirie şi într-o seară, când stăteam la masă cu soră-mea, îmi amintesc că ea m-a întrebat ce mi-ar plăcea să fac. Fără să mă gândesc, i-am zis că vreau obligatoriu să lucrez în lumea sportului şi aşa a fost să fie”, mărturiseşte făgărăşeanca.

La Cluj, Denisa a făcut cursuri de antrenor personal şi tehnician nutriţionist. Ea frecventa o sală de sport din oraş, iar într-o zi, datorită antrenamentelor grele pe care le făcea, a fost remarcată de proprietarul sălii.

Trebuie să vă spun că Denisa este pasionată de power lifting (ridicări olimpice) şi crossfit (un antrenament mai hard din lumea fitenssului). Recordul ei la Îndreptări (deadlift) este de 180 kg, în contextul în care cântăreşte 70 kg.

Cum nu orice femeie ridică 180 kg deasupra capului, ea a atras imediat atenţia. ,,Într-o zi, Vlad Ronea, cel care deţine tot lanţul de săli ,,18 Gym” din România, mi-a propus să colaborăm. Sunt 5 astfel de săli în Cluj, una în Braşov, una în Târgu Mureş şi 2 în Bucureşti. Mi-a făcut propunerea să lucrez ca antrenor la cea mai nouă dintre sălile din Cluj, cea deschisă în cartierul Bună Ziua. Sunt de peste un an aici şi fac antrenamente cu peste 40 de persoane pe săptămână”, mărturiseşte ea.

Deşi a început totul de zero într-un oraş străin şi a avut temeri la început, Denisa a ajuns să câştige în România mai bine decât o făcea în Italia. Acum două luni a aflat că este însărcinată cu viitorul său soţ, dar continuă să facă sport aproape ca înainte.

,,Obişnuiam să mă antrenez 5 zile din 7, câte două ore pe zi. Am lăsat-o puţin mai moale după ce am aflat de sarcină, până când doctorul m-a asigurat că pot face exerciţii chiar şi în această perioadă. Înainte de sarcină chiar mă antrenam intens pentru un concurs de power lifting, pe care nu vreau să îl abandonez, ci doar să îl amân. Vreau să dezvolt acum exerciţii pentru această nişă a femeilor însărcinate, care nu au interdicţii de la medic în a face sport. Cred că toate categoriile de oameni trebuie să facă sport, chiar dacă îl practică sub diferite forme. La sală, eu antrenez foarte mulţi IT-işti. Pe măsură ce veneau la primul antrenament, toţi îmi spuneau că nu cred că vor putea avea continuitate cu sportul, pentru că ar fi prea obosiţi să mai facă şi exerciţii după atâtea ore petrecute la calcultor. Pe rând, toţi şi-au dat seama că după sală, în loc de oboseală, simţeau că sunt mai revigoraţi, mai activi, mai energici”, spune Denisa.

Sirya, la cei 9 ani ai ei, o moşteneşte pe mama sa. Face volei la şcoală şi în timpul liber îşi însoţeşte mama la sala de sport.

Denisa Rotbăşan, prin perseverenţa de a intra în lumea sportului cu greutăţi, a demontat nişte mituri, acela că antrenorul personal de la sala de forţă e musai bărbat sau că numai bărbatul poate ridica o femeie, nu şi invers.

(Cristina Cornilă)

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.