Pe 2 iulie în calendarul ortodox se prăznuiește Sfântul Ștefan cel Mare


Pe data de 2 iulie în calendarul ortodox enoriașii îl prăznuiesc pe Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, domnitor al Moldovei între ani anii 1457-1504. Domnitorul a fost considerat pe timpul vieții sale un sfânt de către popor pentru că era foarte apropiat de Dumnezeu. De asemenea, moldovenii i-au apreciat și curajul său. Ștefan cel Mare s-a născut în anul 1433, la Borzești.

statuia lui Ștefan cel Mare din fața Palatului Culturii de la Iași

Tatăl Sfântului Ștefan cel Mare a fost Bogdan al II-lea, domn al Moldovei între anii 1449-1451, din familia domnitoare moldoveană a Mușatinilor. Domnitorul Moldovei a fost obligat să plece din Moldova în octombrie 1451, atunci când tatăl său a fost ucis, la Reuseni, de Petru al III-lea Aron. Mitropolitul Teoctist l-a desemnat domnitor al Moldovei în anul 1457. Ștefan cel Mare a domnit timp de 47 ani.

Voievodul Ștefan a disputat 36 de bătălii, dintre care a câștigat 34. Domnitorul Moldovei a ieșit victorios din luptele purtate împotriva regilor Ungariei (Baia, 1467) și Poloniei (Codrii Cosminului, 1497). Cele două înfrângeri ale sale au fost cea de la Chilia, în anul 1462, și cea de Războieni-Valea Albă, în anul 1476.

Ștefan cel Mare a fost canonizat la inițiativa Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1992. Din acel moment a fost prăznuit de creștini în fiecare an pe data de 2 iulie 2022, potrivit crestin-ortodox.ro.

 

Foto: Salut Făgăraș

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.