Pentru prima dată în oraşul Victoria, din această vară cetăţenii sunt chemaţi să decidă cum va fi cheltuită o parte din bugetul local. Locuitorii oraşului au fost invitaţi să depună propriile proiecte, în perioada 25 iunie – 25 iulie.
Propunerile lor trebuie să se încadreze musai în unul dintre aceste domenii: Infrastructura stradală; Mobilitate, accesibilitate și siguranța circulației; Amenajare spații verzi și locuri de joacă; Amenajare spații publice (mobilier urban, iluminat public etc.); Infrastructură educațională; Infrastructură culturală; Infrastructura socială; Infrastructură de sănătate; Smart City;
Autorii acestor idei, pe care le vor a fi transformate în realitate, trebuie să estimeze o durată de implementare şi un cost pentru fiecare în parte.
O comisie special formată la nivelul autorităţii locale va analiza lista proiectelor depuse, în intervalul 25 iulie – 1 august. Apoi, între 2 şi 15 august, ele vor fi supuse votului locuitorilor. Proiectele care vor strânge cele mai multe voturi de la populaţie vor fi implementate după data de 1 septembrie.
Proiectele vor fi depuse pe adresa de e-mail: bp@primariavictoria.ro
Bugetul participativ permite cetăţenilor să se implice în luarea deciziilor privind dezvoltarea localităţii lor. Primăria alocă o parte din bugetul anual realizării propunerilor venite de la oameni. Punctul culminant este votul popular pentru selectarea propunerilor cetăţenilor care vor fi realizate de autoritățile locale.
Bugetarea participativă nu este o noutate în lume, aceasta a fost adoptată în anul 1989 în Brazilia, în ultimii 15 ani extinzându-se şi în Europa. Funcţionează în peste 1.500 de oraşe din întreaga lume, dintre care aproximativ o sută de oraşe în care este implementat bugetul participativ pot fi găsite în România (de ex., Cluj, Sibiu, Braşov, Făgăraş). În Făgăraş, de 3 ani există buget participativ.