- Problema consumului de droguri este una de mare actualitate pentru societatea românească, iar în ultima perioadă a crescut numărul elevilor care consumă astfel de substanțe interzise, inclusiv în școală. Inclusiv la Făgăraș, inclusiv de către elevii făgărășeni.
- Câțiva liceeni, însă, au reușit, în ultimul timp, să atragă atenția asupra acestui fenomen extrem de îngrijorător. Cum au reușit? Prin punerea în scenă a unei piese de teatru, care are în plin plan drogurile și efectul acestora în rândul adolescenților.
Luni, de la ora 12.00, în Crama Cetății Făgăraș, se va juca, cu casa închisă, întrucât toate locurile au fost ocupate de către tinerii liceeni din Făgăraș, piesa de teatru ,,Pisica verde”.’ Este o adaptare scenică după piesa de teatru ,,Pisica Verde”, de Elise Wilk.
Regia: Vladimir Vărzaru, Asistent Regie: Ionuț Sas.
Din distribuție fac parte tineri liceeni, care au dorit să se implice în acest proiect, al conștientizării pericolului pe care îl reprezintă drogurile. Liceeni de la Colegiul Național ,,Radu Negru”.
Matei Hordean, Sara Nicula, Victor Mailat, Alexia Boșcu, Sonia Huzum, Dragoș Gușeilă, Elena Chiușdea, Mara Burincă, Alexandru Mănduc, Alexandra Prescurea.
,,În piesă eu sunt Bianca, personajul principal. Acest personaj a fost o provocare pentru mine. O lecție de viață, atât pentru mine, cât și pentru toți adolescenții care participă la această piesă de teatru. Bianca este o fată care nu știe exact ce simte. A trecut prin mai multe traume și, din această cauză, are un comportament deviant. Ajunge, într-un final, să moară, acesta este finalul tragic al piesei, din care trebuie să învățăm să nu facem ca Bianca”, spune Elena Chiușdea.
,,Personajul meu este unul esețial, face tranziția dintre aparențele pe care le duce în fața polițiștilor, viața dublă pe care o joacă, și cum este el, de fapt. Dar, pentru cel care îl cunosc, nu este un băiat bun, este unul care nu are intenții bune, un băiat care vrea doar să se distreze. Realizează, apoi, că faptele pe care le face, consecințele acestora, sunt dramatice. Chiar dacă totul i se pare o joacă. Cât de cât mă identific și eu cu Robert, toți mai mințim în fața părinților. Depinde foarte mult cum balansăm faptele, să nu ne distrugem pe noi și pe cei din jurul nostru”, spune Victor Mailat.
,,Eu, în piesa de teatru, sunt Roxana, prietena cea mai bună a personajului principal, care este Bianca. Nu este un personaj cuminte, fumează și bea și nu a avut grijă de prietena ei. Am observat că ea nu se învinovățește pentru ce i se întâmplă în piesă personajului principal”, spune Sonia Huzum.
,,Personajul meu este sora mai mare a personajului principal. Aceasta se ocupă de superstiții, este foarte spirituală. De-a lungul piesei de teatru se învinovățește pentru ce a pățit sora ei. Crede că din cauza ei sora ei a pățit toate lucrurile, pentru că spune că a făcut niște vrăji. Încearcă să creadă că va veni înapoi și că întotdeauna va fi o soluție pentru întoarcerea personajului principal” – Alexia Boșcu.
,,Piesa de teatru a avut un impact destul de puternic, pentru că nu este neapărat o piesă care să cenzureze foarte multe aspecte. Sunt convins că nimeni nu se aștepta să vină la teatru și să vadă astfel de mesaje, cred că a fost și șocant. Sunt convins, faptul că am expus aceste probleme așa brut, cum ne-am și dorit, de fapt, a afectat mulți spectatori. Sper că acestă problemă, a drogurilor, prezentată în piesa den teatru, a lăsat un impact asupra spectatorilor” – Matei Hordean.
,,În piesa de teatru eu sunt personajul care se droghează. Sunt un personaj sufletist cu personajul care va muri. Bianca, personajul principal, este singura lui prietenă, chiar dacă ea nu-l prea accepta. Cred că este un personaj destul de singuratic” – Dragoș Gușeilă.
,,Eu sunt Umbra, adică vocea personajului principal masculin. Și reprezint doza lui de nebuneală” – Nicula Sara.
,,Eu lucrez la lumini, în spatele scenei. Fac auzită sau neauzită vocea Umbrei, atunci când e nevoie. Nu este greu, trebuie să mă coordonez cu ceea ce aud venind din fața scenei” – Mara Burincă.
,,Eu mă ocup de promovarea spectacolului și de filmarea acestuia” – Prescure Alexandra.
,,Eu mă ocup de lumini și de muzică. O experiență unică de fiecare dată. Depinde de locul desfășurării, de materialele pe care le avem, cum sunt luminile așezate” – Alexandru Mănduc.
Regia este realizată de către Vladimir Vărzaru.
,,Luni, 17 martie, vom avea un spectacol de teatru, un spectacol cu un motiv foarte actual astăzi și anume consumul de droguri. Ceea ce încercăm noi să facem cu acest spectacol este să combatem pe cât posibil acest dezastru care, din păcate i-a cuprins și pe tinerii din România, și chiar și din Făgăraș. Am ținut foarte mult să-i adun pe toți la un loc. Suntem Trupa de teatru de la Clubul Copiilor din Făgăraș, împreună cu Colegiul Național „Radu Negru“, suntem o echipă foarte sufletistă și care credem foarte mult în proiectul pe care îl facem. Proiectul este unul foarte important pentru că, pe lângă cele două instituții, Colegiul „Radu Negru“ și Clubul Copiilor, mai sunt parteneri, cum ar fi Prefectura, Inspectoratul Școlar, Inspectoratul de Poliție. Proiectul este în al doilea an de desfășurare și spectacolul a avut loc în toate orașele județului Brașov și chiar a depășit granițele județului, în sensul că am fost invitat la un festival de teatru național, în Târgoviște“, a spus profesor Vladimir Vărzaru, profesor de teatru la Clubul Copiilor Făgăraș.
Proiectul are susținerea direcțiunii Colegiului Național ,,Radu Negru” și al Clubului Copiilor Făgăraș.
,,Este vorba despre un club de teatru, pe care l-am acceptat și chiar l-am susținut, prin colaborarea mea cu domnul profesor, Vladimir Vărzaru. De ce? Pentru că, actualmente considerăm educația copiilor un pilon important și din perspectiva activităților extra. Și astfel o oportunitate de a învăța prin artă este extrem de importantă pentru copiii noștri. O să vedeți și din discuțiile cu ei cât de mult i-a transformat această colaborare inter și trasdicipilanară prin clubul de teatru. De ce? Pentru că i-au făcut să își depășească în primul rând fobia de a vorbi în public. În același timp și-au dezvoltat aptitudini și abliltăți importante privind lucru în echipă, colaborarea și cel mai important capacitatea de a se descurca și într-un context nou care i-a scos din zona de confort. Pentru că de a fi actor pe scenă înseamnă de a da dovada de spontaneitate, de inteligență și nu în ultimul rând de multă creativitate. Astfel prin acest club de teatru am atins cele mai importante zone ale educație, dezvoltarea spiritului critic, a gândirii critice și implicit a gândirii creative”, a spus profesor Maria Racu, directorul C.N. ,,Radu Negru”.
,,Este un proiect născut dintr-o nevoie actuală, tema fiind consumul de substanțe interzise. Subiectul este unul sensibil, de actualitate. Ce m-a impresionat în mod deosebit, am fost la mai multe reprezentații și de fiecare dată a fost sala plină, publicul foarte receptiv. A fost o muncă de echipă, este un proiect de succes, s-a născut dintr-o colaborare fericită. Sub umbrela acestui proiect s-au adunat mai multe entități, mai mulți oameni, care și-au dat mâna. este vorba de Vladimir Vărzaru de la Clubul Copiilor Făgăraș, care este actor. A putut să aleagă un text foarte bun, a făcut casting pentru a-și alge actorii. Nu sunt actori profesioniști, sunt elevi, care unii poate au urcat pentru prima dată pe scenă și tocmai acest lucru a făcut ca sala să vibreze Vreau să mulțumesc în mod special doamnei directoare de la Colegiul Național „Radu Negru“, Maria Racu, care cu experiența sa și cu implicare deosebită a susținut proiectul, la fel Inspectoratului Școlar Județean, prin doamna Silviana Cioceanu, care e o admirabilă organizatoare. De asemenea, au fost reprezentanți din partea Poliției, Departamentul Anti drog, psihologi și nu în ultimul rând celor care au prezentat, care au muncit foarte mult și s-au implicat“, a spus profesor Liliana Comanici, directorul Clubului Copiilor Făgăraș.
Întrucât luni, 17 martie, piesa de teatru se va juca cu casa închisă, actorii promit încă o reprezentație zilele viitoare. ,,Nu lăsa drogurile să trăiască în locul tău: Tu decizi!” este denumirea proiectului pilot de educație în domeniul drogurilor, adresat elevilor din toate unitățile școlare din județul Brașov.
(Alina ROMAN)