Primăria Făgăraş începe, de mâine, distribuţia dezinfectanţilor pentru cele 620 de scări de bloc


Din nou, autorităţile locale de la Făgăraş au fost cu un pas înaintea celor naţionale. Duminică seara, Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunţat că primăriile din ţară au obligaţia să pună la fiecare scară de bloc recipienţi cu dezinfectanţi. Evident că – la fel ca spirtul medicinal, măştile de protecţie, mănuşile sau cobinezoanele – nici recipienţii cu dezinfectant nu se mai găsesc pe piaţă în aceste vremuri. Norocul făgărăşenilor este că Primăria Făgăraş cumpărase deja, de câteva zile, recipienţi cu soluţie dezinfectantă.

,,La Făgăraş avem 620 de scări de bloc. Săptămâna trecută am găsit pe piaţă nişte bidoane cu dezinfectant, a câte 250 ml fiecare, la preţul de 35 de lei bucata. Le-am cumpărat pe toate câte au fost disponibile, adică 800 de bucăţi, care, iată, că acum se dovedesc a fi binevenite. Dispozitive de pus efectiv dezinfectantul în ele nu mai găsim acum, dar vom da la fiecare scară câte un bidon de dezinfectant, începând chiar de mâine. Oamenii îl vor pune undeva în interiorul scării sau îl vor lega de ceva şi se vor dezinfecta pe mâini de câte ori vin de afară şi intră pe scara blocului”, a explicat primarul Gheorghe Sucaciu.

Potrivit sursei citate, bidonul de un sfert de litru ar trebui să ajungă suficient de mult timp. ,,Eu am la birou un bidon de 1 litru, de o lună şi o săptămână, de când a început povestea cu epidemia. Vin foarte mulţi oameni la Primărie, vin cu treabă, vin în audienţă etc., şi cu toate acestea abia s-a consumat jumătate din cantitatea de dezinfectant”, explică edilul.

 

Se vor dezinfecta cu clor şi scările de bloc

Primar Gheorghe Sucaciu

În paralel cu recipienţii de dezinfectanţi care vor fi daţi scărilor de bloc, Primăria Făgăraş mai are în plan şi dezinfectarea cu clor a tuturor scărilor. Acţiunea va fi realizată de o firmă de dezinfecţie, care va fi plătită din bugetul local.

,,În oraş facem dezinfecţii zilnic, de luni până vineri. Nu ne oprim deloc. Am vorbit cu reprezentanţii firmei care dezinfectează să începem să facem acelaşi lucru şi pe scările de bloc. Vom anunţa populaţia că într-un anumit interval orar, de exemplu 14.00 – 16.00, oamenii nu au voie să circule pe scările de bloc pentru că se face dezinfecţie. Vom face acest lucru etapizat, pe zone, nu în tot oraşul în acelaşi timp, şi vom anunţa în prealabil locatarii prin afişe”, a precizat edilul.

 

Astăzi, Primăria Făgăraş a anunţat că anulează toate evenimentele din 2020, inclusiv Zilele Cetății, prevăzute în calendarul manifestărilor cultural-educative, sportive și artistice. De asemenea, instituția nu va mai acorda granturi asociațiilor și fundațiilor. Astfel, suma totală de 787.000 de lei va fi redirecționată către Spitalul Municipal „Dr. Aurel Tulbure” Făgăraș. Banii vor fi folosiți la achiziționarea de ventilatoare mecanice pentru dotarea paturilor de la Terapie Intensivă, cumpărarea de teste COVID-19 și a unui tunel pentru dezinfecția personalului medical. Despre acest subiect puteţi citi AICI (click).

Municipiul Făgăraş este primul din ţară care a renunţat la toate evenimentele plănuite pe un an întreg, ca să ajute spitalul în lupta cu epidemia de coronavirus. 

 

(Cristina Cornilă)

 
 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.